Vučić: Plašim se da 2024. donosi još više sukoba, ugrožen je naš narod na KiM i u Srpskoj

19

Neprolazno i vječno za naš narod i građane uvijek su samo SANU, SPC i naša srpska država, rekao je na Danu Srpske akademije nauka i umjetnosti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Članove svoje Akademije Francuzi smatraju besmrtnicima, tako je i ovde kod nas duhovno iznad materijalnog, ovo je naš hram nauke i umjetnosti, vi ste naši vrhovni sveštenici. I zato razumem kada Vladimir Kostić kaže da je Andrić i dalje član Akademije“, rekao je Vučić.

On se osvrnuo na izbore u SANU sledeće godine, rekavši da ako samo pogledate izbore koji će se održati u svijetu, oni će predstavljati prilike za promjene.

„Plašim se da će ta godina biti mnogo teža i lošija za cijeli svijet, pa i za nas Srbe. Plašim se da nam ta godina donosi mnogo više sukoba i nemira nego što je to donijela prethodna i ova. Mislim na svaku vrstu ugroženosti našeg naroda na KiM, ali i u Republici Srpskoj“, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije istakao je da nam je potrebno jedinstvo i zajednički odgovor na izazove. Kako je dodao govoreći o dijalogu koji se vodi o Kosovu i Metohiji, Srbija će tražiti kompromisna rješenja, ali i braniti svoje nacionalne interese.

„Ne očekujte da će situacija biti po nas nešto bolja, kada govorimo o svjetskim izborima sledeće godine, biće najteža u našoj savremenoj istoriji, ali vjerujem da će biti i kraj velikog djela teškoća sa kojima se suočavamo“, istakao je Vučić.

Ne smijemo da se odreknemo onoga što je naše, dodao je srpski predsjednik, međunarodnog prava, teritorije i naroda, čak da to i učinimo ne bismo dobili ništa ni na taktičkom ni na strateškom nivou za našu zemlju.

„Važno da čuvamo ono što pripada našoj zemlji, sačuvamo mir i da ne ugrozimo budućnost zemlje i čekamo povoljnu priliku da sa istinom i pravdom izađemo pred svijet“, napomenuo je Vučić.

Samo SANU, SPC i Srbija su večne, poručio je na kraju obraćanja predsjednik Srbije.

Na svečanosti povodom 182 godišnjice Akademije obratio se i predsjednik Zoran Knežević.

Slavna istorija Srpske akademije nauka i umjetnosti dobro je poznata i radije bih govorio o sadašnjoj ulozi akademije koja se danas ponekad i maliciozno osporava, rekao je na obilježavanju Dana SANU predsjednik ove visoke institucije Zoran Knežević.

„U SANU, među njenim članovima, postoji puna svijest o svim izazovima sa kojima se naš narod, ali i čovječanstvo suočava, a svjedoci smo ubrzanog rastakanja postojećeg sistema međunarodnih odnosa. Članovi se kroz svoje aktivnosti trude da ponude naučno zasnovane odgovore na niz otvorenih pitanja: od zagađenja, klimatskih promjena, siromaštva, položaja malih država u svjetskom poretku, do niza specifičnih problema, položaja KiM, položaja našeg naroda u regionu, pitanja starenja, zdravlja i liječenja stanovništva“, naveo je Knežević.

On je napomenuo da su u mandatu prethodne uprave učinjeni značajni pozitivni koraci i da je SANU postala dobro organizovana ustanova, u žiži interesovanja. Njen autoritet je neupitan u naučnoj sredini, a malobrojni pojedinci kritikuju njen rad, dodao je predsjednik SANU.

„Odnose akademije s državom treba negovati i održavati preko otvorenog dijaloga. SANU ostaje nacionalna akademija, duboko ukorenjena u naš narod i društvo i spremna je da pruži odgovore na sva važna pitanja“, istakao je Knežević.

On je podsjetio da se sledeće godine biraju novi članovi Akademije.

„Naše procedure i kriterijumi su dovoljno jasni i transparentni, dobro poznati i u dužem periodu uglavnom isti. Sve nas je manje, akademija postaje sve starija, imamo nesrazmeran broj žena u članstvu, neka odeljenja su na kritično niskom nivou. U narednim izborima treba da obratimo pažnju na to ne zaboravljajući da je neprikosnoveni kriterijum naučni odnosno umetnički doprinos kandidata“, napomenuo je Knežević.

Na svečanosti su uručene Medalje SANU za 2023. godinu, priznanja koja se tradicionalno dodjeljuju na ovaj dan, iz oblasti prirodnih nauka Vladimiru S. Kostiću, a iz oblasti društvenih Gojku Subotiću.

(RT Balkan)

19 Comments
 1. Ana komentariše

  Mir je ono sto svi zelimo i za sta se svi borimo,nadamo se da ce napori i trud na putu ka miru biti uspesni!

 2. Miki komentariše

  Izgleda da će pitanje KIM i Republike Srpske biti ključno pitanje za politički pravac zemlje u narednom periodu, prema Vučićevom izlaganju.

 3. Jana komentariše

  Svi smo toga svesni, samo je važno da ostanemo pribrani i složni oko svojih stavova i principa.

 4. Tijana komentariše

  Jedini i pravi izlaz su dobri odnosi sa svim zemljama,kao i jačanje saradnje sa njima,jer se naš predsednik zalaže uvek za mir.

 5. Jovan komentariše

  Vreme je da svi budemo mudri i shvatimo da nam nema budućnosti bez mira i održivog kompromisa.

 6. Miki komentariše

  Vučićev stav o sledećoj godini i izazovima koji se tiču KiMi Republike Srpske jasno ukazuje na ključne političke teme koje će obeležiti period koji dolazi.

 7. Iva komentariše

  Nadam se da neće biti više sukoba i napada na naš narod na KiM.

 8. Ognjen komentariše

  Ne daj Bože da bude gore.

 9. Tara komentariše

  Iskreno se nadam da ipak 2024 donosti neka bolja vremena.

 10. Lea komentariše

  Vučićev stav o sledećoj godini i izazovima koji se tiču KiMi Republike Srpske jasno ukazuje na ključne političke teme koje će obeležiti period koji dolazi.

  1. Veljko M komentariše

   Maja: On je to i ovaj put ponovio. Srbija neće nikada priznati lažnu državu Kosovo, niti će pristati da uđe u UN.

 11. Maja komentariše

  Znam samo jedno a to je da Vucic nikada nece da prizna laznu dezavu Kosovo.

 12. Jelena komentariše

  Vučić uvek želi mir i uvek nadje način da izbalansira odnose sa svima.

 13. Jelena komentariše

  Ne sumnjamo uopšte u mudru politiku koju Vučić vodi. Tako da i 2024 će doneti rešenja za Srbiju.

 14. zvezdana komentariše

  Predsednik Vučić ispravno prepoznaje teškoće koje stoje pred Srbijom u narednoj godini, pokazujući odgovornost i fokus na očuvanje mira. Njegova posvećenost zajedničkom imenitelju za sačuvanje slobode i budućnosti odražava pragmatičan pristup trenutnim izazovima.

 15. Veljko M komentariše

  Na žalost mnogo sukoba u svetu se trenutno dešava i nadamo se da se neće preneti na naše područje.

 16. Мираш komentariše

  Narod se ne boji tih sukoba ,jer kad je najteže Srbi su najjači,izdržaćemo i pobedićemo.

 17. Ena komentariše

  Svet je totalno poludeo. Srbija će sa Vučićem na čelu očuvati mir i stabilnost.

 18. Ceca komentariše

  Bice tesko u narednom periodu. Da ocuvamo nasa ognjista na KiM.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.