Veljović i dalje kritično, Katnić otežano hoda

0
Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović, koji pritvoru čeka suđenje po optužbi za zloupotrebu položaja, i dalje je na liječenju u Kliničkom centru Crne Gore i njegovo zdravstveno stanje je nepromijenjeno, saopštio je za „Dan“ njegov advokat Mihailo Volkov.

Za razliku od Veljovića, koji je više puta hospitalizovan u KCCG, gdje mu se pravovremeno ukazuje ljekarska pomoć, medicinsko zbrinjavanje ranije je odbio nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji je takođe u pritvoru, gdje danima štrajkuje glađu, a navodno odbija i vodu i redovnu terapiju. Prema tvrdnjama advokata Marjana Markovića, Katnićevog branioca po službenoj dužnosti, njegovo zdravstveno stanje je trenutno vrlo loše.

Dok bivši direktor policije u bolnici čeka početak suđenja, koje će uskoro početi pred specijalnim vijećem Višeg suda u Podgorici kojim će predsjedavati sudija Vesna Kovačević, njegova odbrana, kako nam je potvrdio advokat Volkov, priprema predlog za jemstvo koje će ponuditi u zamjenu za njegovu slobodu.

– Zdravstveno stanje Veselina Veljovića je nepromijenjeno. Računam da ću ga sjutra posjetiti, kada bih vam mogao dati više podataka. Zasad nemam informaciju da je njegovo stanje dodatno ugroženo, ali ono što mogu potvrditi jeste da se moj branjenik još uvijek nalazi u KCCG. Njegovi zdravstveni problemi su rezultat ranijih operacija i trenutnih uslova u kojima boravi, koji dovode do stalnih infekcija i upalnih procesa, što rezultira visokim temperaturama. Računam da ćemo vrlo brzo početi sa suđenjem i nadam se da ćemo već na prvom zakazanom ročištu dobiti šansu i izaći s predlogom za jemstvo – kazao je Volkov za „Dan“.

Tražili da se brani sa slobode

Crnogorski helsinški komitet za ljudska prava (CHO) i grupa građana koja je organizovala protest podrške Katniću obratili su se ranije glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, ukazujući da je hapšenje nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca „praćeno nezapamćenom hajkom i da mu je potrebno omogućiti da se brani sa slobode“.

U obraćanju su tražili da se „ne dopusti Katnićeva smrt u istražnom zatvoru“, već da mu se omogući da se brani sa slobode, uz punu medicinsku i drugu potrebnu zaštitu.

Advokat Marjan Marković tvrdi da je Katnićevo zdravstveno stanje veoma loše, skoro kritično.

– Juče sam ga posjetio i moram priznati da je, nažalost, primjetna ogromna razlika nagore u odnosu na prethodnu posjetu. On već mnogo teže hoda, prilično usporeno i uz pomoć drugih lica koji ga pridržavaju. Moj branjenik sarađuje, ali on već ima svoju predstavu i viziju kako će da se brani, iako mislim da je sada potpuno deplasirano pričati o činjeničnim i pravnim stvarima u predmetu kod ovakvog njegovog zdravstvenog stanja i pri činjenici u kojoj mjeri on to može da izdrži. Laik sam, ali mislim da to stanje ne može dugo da traje. Podsjetiću vas da je Katnić ranije odbio da bude hospitalozovan u KCCG i da i dalje odbija terapiju, iako oni kažu da ga redovno prate i posjećuju, te da vode računa i da je pod stalnom pažnjom doktora – rekao je Marković za „Dan“.

On nije mogao da odgovori na pitanje da li je ombudsman obišao pritvorenika Katnića jer nema tu informaciju.

– Znam da je pisao ombudsmanu da su mu neka prava ugrožena, žaleći se na nemogućnost iznošenja adekvatne odbrane i dostavljanje dokaza, ali nemam informaciju da ga je ombudsman i obišao – kazao nam je branilac bivšeg glavnog specijalnog tužioca.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.