Eraković nostalgičan: Sa ponosom se sjećamo da je Crna Gora bila prva “corona free” destinacija; Zdravstvom da upravlja struka, a ne politika

0

Na današnji dan prije četiri godine Crna Gora je postala prva “corona free” država, odnosno jedina zemlja u Evropi koja je bila bez zaraženih od korona virusa. Dok su hiljade ljudi u drugim državama umirali iz dana u dan imali smo privilegiju da tih nevjerovatnih mjesec i po dana živimo bez bojazni od zaraze. To je bio uspjeh na koji svi zajedno moramo da budemo ponosni, ocijenio je potpredsjednik Demokratske partije socijalista i poslanik (DPS) Jevto Eraković.

“Tada se u našoj državi poštovala struka, postojao je organizovani sistem zdravstvene zaštite sa podjelom odgovornosti, a građani su u svemu bili naša najveća podrška. Isto tako, podsjećam, da je Crna Gora bila posljednja evropska zemlja u kojoj je registrovan korona virus što predstavlja takođe nevjerovatan uspjeh. Dok su neki istaknuti politički funkcioneri tadašnje opozicije tvrdili da virus ne postoji i da potplaćujemo građane sa 200 eura da priznaju da imaju koronu i da “dobijaju 500 eura da leže tamo po nekim njihovim bolnicama”, mi smo se uspješno borili za život svakog građanina Crne Gore”, navodi Eraković.

Kako dodaje, prošle su četiri godine, brzo zaboravimo teške trenutke, “ali ne smijemo zaboraviti jedan od najvećih izazova s kojim smo se susreli u novijoj istoriji”.

“Korona virus je u početku bio visoko kontaginozan i smrtonosan i nosio je ogromnu opasnost. Kasnije, vremenom, virus je mutirao i postajao manje opasan iako je i takav odnio hiljade života građana Crne Gore. To je nenadoknadiv gubitak za državu kao što je naša. Izgubili smo grad veličine Šavnika. Kao dio tima koji je sprovodio mjere koje je isključivo struka predlagala ponosan sam što smo postigli status corona free države i tako spasili hiljade života građana Crne Gore”, dodao je Eraković.

To je, dodaje, činjenica koja je ostala zapisana “na ponos svih oni koji su doprinijeli da bude tako”.

“Kako je nakon toga organizovan zdravstveni sistem i kakvi su rezultati takvog rada neka procjenjuju građani Crne Gore i stručna javnost. Pokazalo se da jedina šansa da naš zdravstveni sistem funkcioniše na pravi način jeste da se struka stavi u prvi plan, da zajednički nađemo modalitete saradnje i da oni koji znaju budu u prvom planu bez obzira na političku, vjersku ili neku drugu pripadnost. Sa fokusom na stručnost i znanje naš zdravstveni sistem može krenuti na put oporavka i dobrih rezultata”, naveo je Eraković.

Dalje navodi da smo u vrijeme najveće globalne zdravstvene krize modernog doba pokazali da znamo i možemo, “samo je pitanje da li sada ima dobre volje i namjere”.

“Želim još jednom da iskažem zahvalnost svim zdravstvenim radnicima Crne Gore za sve što su uradili za svoju državu, svim pripadnicima Vojske Crne Gore, policije i svima drugima i nadam se da će taj primjer biti vodilja svima u Crnoj Gori kako i na koji način se najbolje brani svoja struka i svoja država” – zaključio je Eraković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.