Poljska i Grčka žele zajedničku evropsku vazdušnu odbranu: Spremamo se za rat

0

Poljski i grčki premijeri predali su pismo Evropskoj komisiji u kojem pozivaju na stvaranje evropskog sistema protivvazdušne odbrane (PVO), rekao je poljski premijer Donald Tusk, prenosi agencija Rojters.

Važnost protivvazdušne odbrane je u fokusu Poljske, pošto ona graniči s Ukrajinom i vidjela je kako projektili ulaze u njen zračni prostor.

“Poslao sam pismo Evropskoj komisiji, zajedno s (grčkim) premijerom Micotakisom, u vezi sa zajedničkom evropskom odbrambenom politikom”, rekao je Tusk tokom intervjua za TVP Info u četvrtak uveče.

“Već postoji vrlo pozitivna reakcija Evropske komisije da protivraketna i protivvazdušna odbrana postane zajednička zadaća Evrope, jer se radi o ogromnom novcu.”

Podrška Ursule fon der Lajen

Također je rekao da bi se evropske države trebale prestati takmičiti u stvaranju svojih sistema PVO i započeti saradnju, uključujući zajednička ulaganja u odbrambenu industriju.

“Trebamo manje fragmentacije i zajedničke projekte. Poput protivvazdušnog odbrambenog štita kako predlažu Kirijakos Micotakis i Donald Tusk”, objavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na platformi „X“.

Tusk je u aprilu rekao kako su mu poljski generali i šef Kancelarije za nacionalnu bezbjednost Jacek Sijeviera rekli kako je dobra ideja da Poljska bude dio nekoliko projekata protivvazudšne odbrane.

“Samo jaka, ujedinjena Evropa koja slijedi zajedničku odbrambenu politiku… moći će spriječiti rat. Spremamo se za rat, ne zato što će se dogoditi, već da se ne dogodi”, rekao je Tusk.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.