Si zatražio međunarodnu konferenciju za rešavanje sukoba Izraela i Hamasa: Zaustaviti „kolektivno kažnjavanje“ naroda Gaze

0

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je na sazivanje međunarodne mirovne konferencije za rješavanje sukoba između Izraela i Hamasa i apelovao na oslobađanje civilnih zatočenika i hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

„Sve strane u sukobu treba odmah da prekinu vatru i neprijateljstva, prekinu svako nasilje i napade na civile i puste civile zatočenike kako bi se izbjegli veći gubici i patnje“, poručio je Si na vanrednom onlajn samitu BRIKS-a.

On je rekao da ne može biti održivog mira i bezbjednosti na Bliskom istoku bez „pravednog rješenja pitanja Palestine“, prenosi Gardijan.

„Peking poziva na hitni sazivanje međunarodne mirovne konferencije kako bi se radilo na sveobuhvatnom, pravednom i održivom rješenju pitanja Palestine“, rekao je on.

Si je pozvao i da se zaustavi svako nasilje i napadi na civile, da se preduzmu koraci da se obezbijedi bezbjedan i nesmetan prolaz humanitarne pomoći, da se obezbijedi više humanitarne pomoći ljudima u Gazi i da se zaustavi „kolektivno kažnjavanje“ naroda Gaze kroz prisilnu migraciju i prekid snabdijevanja vodom, strujom i naftom.

„Više puta sam naglasio da je krajnji način za rješavanje ponavljajućih sukoba između Palestine i Izraela „rješenje dvije države'“, rekao je kineski predsjednik.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.