Jugoslavija je 25. maj slavila kao Dan mladosti (VIDEO)

0

Dan mladosti 25. maj bio je praznik kojim se slavio Titov rođendan. Na taj dan, mladići i djevojke iz cijele bivše Jugoslavije, okupljali su se u Beogradu, na stadionu JNA, kako bi Josipu Brozu predali štafetu mladosti – svojevrstan simbol predanosti njegovim tekovinama.

Centralni komitet Narodne omladine Jugoslavije je 1957., na inicijativu Josipa Broza, donio odluku da se 25. maj proslavlja kao Dan mladosti. Tako Titov rođendan postaje praznik omladine, a Titova štafeta „Štafeta mladosti“.

Prva štafeta mladosti pošla je 5. maja 1957. iz Kumrovca, rodnog mjesta Josipa Broza. Svake naredne godine polazila je iz drugog mjesta, simbolično obilježavajući značajne datume i događaje iz istorije jugoslovenskih naroda i narodnosti, da bi je 25. maja, na završnoj svečanosti koja se održavala na stadionu JNA, Titu uručio najbolji među mladima te godine.

Tito je posljednji put sjedio u loži stadiona Jugoslovenske narodne armije 1979., kada mu je omladinka Sanija Hiseni predala štafetu i prenijela najljepše želje za 87. rođendan.

Drug Tito je tom prilikom izgovorio i jednu od svojih antologijskih rečenica „Srećan narod je koji ima takvu omladinu“, kao i „Sa ovakvom omladinom ne moramo brinuti za budućnost“. Inače, ove godine se obilježava 132 godina od rođenja „najvećeg sina naših naroda i narodnosti“.

Komunistički lider, vođa partizanskog pokreta i poslijeratni doživotni predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito rođen je maja 1892. u Kumrovcu, u Hrvatskoj.

Umro je 4. maja 1980. u Ljubljani i po sopstvenoj želji sahranjen je u Kući cvijeća u Beogradu, u Srbiji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.