Dodik: Nije tačno da ne postoji pravni osnov za razdruživanje BiH

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije tačno da ne postoji pravni okvir za razdruživanje BiH i istakao da pravni osnov postoji pošto su Republika Srpska i Federacija BiH strane potpisnice aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je, reagujući na jučerašnje saopštenje Delegacije EU u BiH u kojem je navedeno da „ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na ‘mirno razdruživanje‘ Bosne i Hercegovine“, na mreži Iks napisao da u Delegaciji EU treba da prestanu iznositi, kako je naveo, „lažne tvrdnje“.

„Niko nije ni očekivao od Delegacije Evropske unije da se oglasi saopštenjem, ali kad su se već oglasili, onda je trebalo da objasne da li je to što su Muslimani uradili u skladu s Ustavom BiH i zašto je njihov ambasador, kršeći Ustav, glasao za rezoluciju i bez usaglašenog stava Predsjedništva BiH. A šta je to nego grubo kršenje Ustava BiH“, napisao je Dodik.

„Kada kažu da ne postoji pravni osnov za razdruživanje, ni to nije tačno. Pravni osnov postoji pošto su Republika Srpska i Federacija BiH strane potpisnice aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, tako da u Delegaciji EU treba da prestanu iznositi lažne tvrdnje. Na kraju, s takvim stavovima mogu da se nose s tom svojom evropskom perspektivom“, dodao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je 23. maja izjavio da će u narednih 30 dana Federaciji BiH, kao strani potpisnici Dejtonskog sporazuma, biti predložen sporazum o mirnom razdruživanju, jer srpski narod više ne može da živi u BiH.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.