Šefica diplomatije lažne države prijeti: Nećemo formirati ZSO, ako Srbija ne ispuni svoje obaveze!

0

Donika Gervala Švarc, ministarka spoljnih poslova Kosova*, rekla je da vlada te lažne države neće prihvatiti predlog Evropske unije za formiranje Zajednice srpskih opština ukoliko Srbija ne ispuni obaveze koje je preuzela potpisivanjem Briselskog sporazum, prenosi Glas Amerike.

„Mi ne sprovodimo taj nacrt, koji je u okviru Briselskog procesa, a da se Srbija ne obaveže da će sprovesti svoj dio posla. Zato moramo da razdvojimo stvari, ili se bavimo ZSO u Briselu ili se time bavimo na Kosovu. Ali ne možemo povezati ta dva procesa“, rekla je Gervala u intervju za albanski servis Glasa Amerike.

Ona je navela da je vlada u Prištini prošle jeseni dostavila komentare na EU predlog o formiranju ZSO, ali do danas nije dobila odgovor.

„Taj dokument u formi u kakvoj jeste i u rokovima u kojima je podnijet ne možemo da dostavimo Ustavnom sudu“, rekla je ona.

Nepreduzimanje konkretnih mjera ka uspostavljanju ZSO za sada je onemogućilo Kosovo da postane članica Savjeta Evrope.

„Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je sa 82 odsto glasova ‘za’, uključujući i poslanike zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova, dala preporuku za članstvo Kosova u toj organizaciji, jer su prepoznali da je Kosovo funkcionalna parlamentarna demokratija, koja je ispunila sve uslove potrebne za članstvo“, navela je šefica kosovske diplomatije.

Gervala je opisala kao „političke, nepravedne i nerazumne zahtjeve nekih zemalja Evropske unije, da Priština preduzme konkretne korake ka stvaranju ZSO kako bi ostvarila cilj – članstvo u Savjetu Evrope.

„U Briselu smo se obavezali na dva sporazuma – onim iz februara prošle godine i dogovor o redosljedu i primjeni ovog sporazuma u martu, i samim tim nacrt koji nam je podnio izaslanik Miroslav Lajčak o ZSO može da bude samo u okviru paketa ova dva sporazuma“, kaže Gervala i dodala da izdvajanje ZSO iz tog paketa „nema smisla“.

Gervala je kazala i da je put ka SE, Evropskoj uniji i NATO nema alternativu.

„Što ubjedljivije rezultate postignemo u zemlji, lakše ćemo se uključiti u ove mehanizme“, kazala je Gervala.

Šefica kosovske diplomatije je rekla i da je vlada bila suočena sa pritiscima sa svih strana zimus kada je Centralna banka u Prištini donijela uredbu kojom se ukida srpski dinar, ali da će uprkos tome nastaviti sa primjenom propisa.

„Više puta smo razgovarali o primjeni, odnosno ne o uredbi i legitimnosti tog propisa, već o tome kako bismo i u kom periodu mogli da sprovedemo taj propis u potpunosti. Zbog toga smo išli u Brisel i razgovarali sa srpskom stranom, ali kao i obično, dok Srbija viče da su stvari hitne, ne propušta priliku da stvari zanemari i odloži. Nastavljamo sa primjenom uredbe, jer je propis nezavisna institucija republike i mora da se primijeni u potpunosti. Ako Srbija nastavi da odugovlači procese u Briselu, onda ćemo morati da nađemo druge načine da ih sprovedemo“, zaključila je Donika Gervala Švarc.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.