budva-izbori-header
budva-izbori

Raković: Karadžić mi je rekao da je Alija bio za podjelu BiH

0

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je da mu je prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić u nedavnom telefonskom razgovoru otkrio da je ratni lider bosanskih muslimana Alija Izetbegović bio za to da se BiH razdruži i podijeli na tri nacionalne
države.

Raković je rekao Srni da mu je Karadžić, sa kojim je razgovarao 7. avgusta, objasnio da je Izetbegović bio za to da svaki narod u BiH dobije svoju cjelinu, odnosno državu, što bi obezbijedilo trajni mir u BiH.

„Radovan je meni kao istoričaru saopštio neke manje poznate činjenice. Jedna od njih je i ta o Aliji Izetbegoviću, a ona, prema mom mišljenju, pokazuje da je on imao realniji stav od ovih kasnijih muslimanskih političara i da Zapad nije dozvolio da se nađe razumno rešenje za BiH“, naveo je Raković.

On je istakao da je razgovor sa Karadžićem, koji ga je pozvao telefonom, na njega ostavio jak utisak.

„Radovan je pokazao da ne oskudeva informacijama koje najviše dobija od njegove porodice putem telefonskih razgovora. On sve prati i potpuno je upućen u prilike u srpskim zemljama. Karadžić je veliki optimista, posebno što je proteklih godina video veliki uspon srpske nacionalne ideje“, rekao je Raković.

On je napomenuo da je saopštio svoj stav Karadžiću da Srbija, Republika Srpska i Crna Gora treba da stvore jedinstvenu srpsku državu.

„Njemu je to bilo dobro poznato s obzirom na to da prati šta se dešava u srpskim zemljama. Podelio sam s njim njegov optimizam da je uspon srpske
ideje u toku i da ćemo u doglednoj budućnosti videti ozbiljne plodove uspona srpske nacionalne ideje“, prenio je Raković.

On je istakao da mu je tokom razgovora najupečatljiviji utisak bio da Karadžić pokazuje nevjerovatnu srpsku i gorštačku čvrstinu uprkos okolnostima u kojima se nalazi, kao i radost kada govori o srpskoj nacionalnoj ideji.

„Zaista sam kod njega primetio radost dok govori o Republici Srpskoj, srpskom narodu, Srbiji, Srbima u Crnoj Gori i o celom prostoru koji on smatra svojim, a to je prostor srpskog naroda. To je radost koja sagovorniku daje energiju“, naveo je Raković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.