General Mitar Kovač: Stoltenberg došao kako bi što prije priključio NATO-u albanski i bošnjački faktor!

0

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sjutra će, u sklopu turneje po Zapadnom Balkanu, posjetiti i Srbiju, a general u penziji Mitar Kovač za RT Balkan ocjenjuje da postoje dva strateška cilja kojima Alijansa danas teži – Utvrđivanje linije NATO-a u ovom regionu i potiskivanje ruskog uticaja.

Što se tiče NATO-a i odnosa prema Zapadnom Balkanu, Kovač ističe da je Alijansa trenutno zauzeta poteškoćama u vezi sa ukrajinskom krizom, u kojem i sama nepristrasno učestvuje u svakom smislu – slanjem opreme, oružja, specijalaca, komandama, savetima… Eskalacijom rata na Bliskom Istoku stvoren je još jedan problem za NATO.

„NATO, međutim, jasno vidi da se Ruska Federacija neće odreći svog prisustva u jugoistočnom dijelu Evrope, posebno Balkana i Srbije“, dodaje Kovač.

On napominje da NATO želi što prije da zatvori bezbjedonosne probleme na Balkanu i potisne ruski uticaj, baš u vrijeme dok traje ukrajinska kriza, jer znaju da će od njenog ishoda umnogome zavisiti i rješavanje mnogih evropskih bezbjednosnih problema.

„Tako i shvatam njegovu radnu posjetu, a on, naravno, otvoreno daje podršku velikoalbanskom projektu, odnosno nezavisnosti Kosova i Metohije, i pokušava da ubijedi, privoli i ucijeni Srbiju da se složi sa tim kroz tzv. pregovore o normalizaciji. Želi da to što prije ‘spakuje’, kako bi se stvorila nepremostiva brana za rusko, ali i kinesko prisustvo na jugoistoku Evrope“, ističe Kovač.

On podsjeća da NATO i na ovim prostorima ima svoje sledbenike, prije svega albanski i bošnjački faktor, koji želi da se što prije priključi Alijansi, „mimo reda i propisa, što potvrđuju i izjave člana Predsjedništva BiH“.

Kovač smatra da će Stoltenberg u zatvorenim krugovima, sa predstavnicima izvršne vlasti u Srbiji, pokušati da nametnu tezu da se Srbija složi sa tim da je Kosovo izgubljeno.

„NATO želi da stvori uslove za učlanjenje Kosova u tu ogranizaciju kroz Sporazum o normalizaciji“, kaže Kovač.

On napominje i da je jasno da Priština ne odustaje od formiranje vojske, što se vidi i prema pomoći koju joj u opremanju iste pružaju Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Turska…

„Oni ne odustaju od projekta da se odmah po završetku sporazuma proglasi vojska Kosova, da se učvrsti okupacija sjevera KiM. Oni, takođe, žele da takozvano Kosovo uđe u NATO, a smatraju da bi time bila udarena trajna brana na prisustvo Srbije na prostoru KiM, u bilo kom smislu“, zaključuje Kovač.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.