DPS ne traži da Zenka vrati mandat: Otišao u klub kod Đeljošaja po direktivi Mila Đukanovića da se ubaci u vlast!

1

Predsjednik DUE Mehmed Zenka formirao je zajedno sa liderom Albanske alternative Nikom Đeljošajem zaseban poslanički klub u okviru kojeg će nastupati u novom sazivu Skupštine.

Zenka je u skupštinske klupe ušao sa DPS-ove liste poslaničke  „Zajedno“ koju je na izborima 11. juna predvodio v.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković, da bi „iznenada“ juče odlučio da se udruži sa Đeljošajem u zaseban poslanički klub.

Njegov „prebjeg“ iz DPS-a, gle čuda, poklopio se sa promjenom stava Demokrata da će biti dio vlade koju bi upravo podržao Zenka kojeg će PES i Demokrate manipulacijama pretvoriti u manjinskog poslanika koji se „otrgnuo“ od uticaja DPS-a i Mila Đukanovića za kojeg je prije samo nekoliko mjeseci agitovao širom Crne Gore i kojeg je opisao kao najboljeg proevropskog predsjedničkog kandidata.

Zanimljivo, Demokratska partija socijalista se ne oglašava nakon Zenkinog napuštanja liste sa koje je izabran kao poslanik. Ne napade DPS Zenku kao što je to uradio nedavno uradio u Gusinju prema predstavnicima manjina koje su doprinijele „razvlašćivanju“ DPS-a u toj opštini. Ne trebate biti Miloš Bešić pa na kraju zaključiti da je gusinjski „ustanak“ manjina protiv DPS-a i Zenkino odmicanje od iste partije fingirano kako bi se sa manjina sprao žig da su DPS-ovi sateliti i omogućilo njihovo bezbolno prisajedinjenje sa PES-om i Demokratama.

A to neprincipijelmno stapanje manjina sa Spajićem i Bečićem je izrežirao upravo Milo Đukanović koji će u 44. vladi Milojka Spajića (ukoliko SNP poklekne) imati kontrolni paket akcija.

Da je Zenkino udaljvanje od podmlađenog i „pročišćenog“ DPS-a jeftin trik Mila Đukanovića i njegovih tajkuna potvrđuje i to što DPS ne traži od svog poslanika da vrati mandat nazad listi „Zajedno“. A i zašto bi tražio kada je isto projektovano od strane kriminalne hobotnice koje je pljačkala Crnu Goru u prethodne tri decenije.

Dodatan razlog za reakciju DPS-a trebalo bi da bude Zenkino „spajanje“ sa Đeljošajem sa kojim DPS godinama vodi političke borbe (dovoljno je podsjetiti se predizborne kampanje uoči lokalnih izbora u Tuzima i bestijalnog napadanja Đeljošaja od strane DPS-ove medijske mašinerije).

Zenka će u narednom periodu samo igrati ulogu koju mu je namijenio njegov gazda Milo Đukanović, a koju su prihvatili Milojko Spajić i Aleksa Bečić.

U isto vrijeme Pokret Evropa sad traži od svojih poslanica Radinke Ćinćur i Jevrosime Pejović da vrate svoje mandate PES-u, dok DPS čini suprotno, prećutkuje Zenkin prebjeg kod Spajića i Bečića.

Principijelno bi bilo od strane prodemokratskog i legalističkog PES-a da zatraži i od Zenke da vrati mandat DPS-u, ali to se neće desiti jer je Zenkino političko presvlačenje uslovljeno  upravo neposlušnošću i dostojanstvenim  držanjem poslanica Ćinćur i Pejović.  Svako na svoj način, PES i DPS, samo sprovode dogovor koji su u ime ovih subjekata utanačili Milojko Spajić i Predrag Bošković krajem avgusta u jednom podgoričkom lokalu.

Međutim, za realizaciju usmenog dogovora nedostaje da se realizuje još jedna „nedoumica“. Kako su PES-u i Demokratama zajedno sa manjinama i naknadnim manjincem Zenkom za većinu potrebna još dva poslanika. Ukoliko SNP ne pristane da bude dio buduće vlasti, zaočekivati je da, shodno dogovoru dva Pljevljaka, u igru uskoči SD Damira Šehovića, pa da se izdaja izborne volje realizuje u nešto punijem obimu.

 

1 Comment
  1. Krapovic komentariše

    Eldzibitici misle da su nas preveslali

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.