Putin: Uprkos sankcijama, energetski sektor je stabilan i pouzdan

0

Uprkos sankcijama, ruski energetski sektor se razvija stabilno i pouzdano, zadovoljavajući potrebe zemlje, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

„Želio bih da istaknem da se, uprkos sankcijama i snažnoj volatilnosti na globalnom i regionalnom energetskom tržištu, domaći energetski sektor se stabilno razvija“, rekao je Putin, a prenosi RT.

Potrošnja električne energije raste, što ukazuje na opšte pozitivne trendove u ruskoj ekonomiji, dodao je Putin.

„Ruska ekonomija raste, potrebe se povećavaju i zadovoljava ih naš energetski kompleks“, rekao je Putin, precizirajući da je od početka ove godine potrošnja električne energije porasla za 6,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

A to, kako ističe, „odražava opšte pozitivne trendove u privredi i proizvodnji“.

Što se tiče bruto proizvodnje nafte u Rusiji, ona je od početka godine iznosila 195,7 miliona tona.

„U naftnoj industriji postoje prilično stabilni pokazatelji, na primer, od početka ove godine bruto proizvodnja nafte iznosila je 195,7 miliona tona, što je neznatno, odnosno 1,8 odsto manje nego u istom periodu prošle godine“, rekao je Putin.

Proizvodnja gasa u Rusiji u periodu od januara do aprila iznosila je 246,4 milijarde kubnih metara, odnosno osam odsto više nego u istom periodu prošle godine, dodao je.

Predsjednik je zatražio i da se što pre završi rad na pripremi energetske strategije Ruske Federacije.

„Prije dvije godine, na sastanku industrije, zadužio sam vladu da izradi i odobri dugoročnu energetsku strategiju. Molim vas da ubrzate ovaj posao i završite ga što je prije moguće“, poručio je Putin.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.