Kakve su poruke poslate sa Samita lidera Zapadnog Balkana: Protekao u sijenci Srebrenice, ali je itekako značajan za region

0

Samit lider Zapadnog Balkana i Evropske unije u prisustvu i predstavnika SAD-a održan je prije par dana u Kotoru. O tome kakve su poruke poslate u Temi Jutra govorili su poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović, funkcioner GP URA Dušan Golović i politički analitičar Predrag Kalezić.

Kalezić je na početku kazao da je koncept samita, jedan region zajednička vizija, idealistički i da je dobro što je to organizovano u Crnoj Gori.

„Samit je proticao u sijenci aktuelnih pitanja, najviše o Srebrenici. Mogao je biti možda još malo svečaniji i medijski propraćeniji jer takav utisak treba ostaviti. Kad je bivši premijer Abazović najavljivao da će samit biti u Crnoj Gori, u tom trenutku je postojala mnogo optimističnija atmosfera vezana za organizaciju samita. U suštini, poklopilo se tako da je tema Srebrenice stavila u sijenku ta dešavanja“, tvrdi analitičar.

Bitno je, kako navodi, da su tu bili svi predstavnici regiona.

„Potpisan je sporazum od 11 tačaka koji bi trebao da označi naš konkretniji put kada su u pitanju ekonomske sfere pridruživanja Evropskoj uniji ali je potrebna još čvršća i egzagtnija politička volja u borbi za vladavinu prava što naši zapadni prijatelji potenciraju“, kazao je Kalezić.

FOTO: Predrag Kalezić

 

Dušan Golović iz građanskog pokreta URA je kazao da ništa novo nije rečeno a ono što je temelj svega je da ulazak u Evropsku uniju zavisi od nas samih, odnosno država Zapadnih Balkana.

„Svako treba da radi svoj posao a onda će evropska administracija odraditi svoj posao. Ono što je na mene ostavilo lični utisak je novac dat iz evropskih fondova a mislim da je 600 milijardi evra u pitanju. Mislim da bi Crna Gora najviše u ovom dijelu trebala da se fokusira. Pokriće za uzimanje ovog novca su strukturne reforme koje države moraju da sprovedu. Mislim da je to jedna od najvažnijih stvari koje se tiču novina na samitu. Druga poruka je poruka američkih zvaničnika da je regionalna integracija temelj rasta Zapadnog Balkana“, kazao je Golović.

Hoće li se to nazivati Open Balkan ili nekako drugačije, Golović tvrdi da je najbitniji promet ljudi, roba i kapitala.

FOTO: Dušan Golović

 

Poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović kazala je da je da je potrebno olakšati promet roba, usluga i radnika sa Evorpskom unijom ali i da je to potrebno i u regionu Zapadnog Balkana.

„Sredstva trebamo iskorsititi a to možemo samo ako napravimo pravilnu ekonomsku agendu i da ispunimo kriterijume koje su nam zadale institucije EU, a to se svakako zasniva najviše na vladavini prava i demokratije“, kazala je ona.

Kako je kazala, ukoliko budemo ispunjavali kriterijume počećemo da povlačimo sredstva.

„Države koje ne budu ispunjavale mjere iz reformske agende neće dobiti sredstva pa će ta sredstva biti dostupna drugim zemljama. Kao region bi kroz ta sredstva otvorili vrata Evropske unije a u prethodnom periodu smo kao Skupština svakako već ispunili očekivanja Evropske unije, odblokirali pravosuđe preko parlamentarne većine ali i dijela opozicije. Računam da ćemo u tom sastavu i raditi na poboljšanju crnogorske ekonomije“, kazala je ona.

FOTO: Slađana Kaluđerović

 

Kako je kazala, kompletirali su Ustavni sud, izabrali VDT-a izabrali guvernerku Centralne banke, a što je u interesu Evropske unije što nužno ne znači da ako je nešto u interesu EU moraju da glasaju već da je to u interesu Crne Gore.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.