Abazović-Jočić: Neophodna bliža saradnja službi zaštite nacionalnih parkova i granične policije

0

Neophodna je bliža saradnja između službi zaštite nacionalnih parkova i jedinica granične policije, kako na Skadarskom jezeru, tako i u ostalim nacionalnim parkovima čija se teritorija nalazi uz liniju državne granice, ocijenjeno je na današnjem sastanku predsjednice Upravnog odbora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Marine Jočić sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem.

Kako je saopšteno iz Nacionalnih parkova, na sastanku su razmotrene mogućnosti buduće saradnje tog javnog preduzeća i Vlade, kao i ključni izazovi sa kojima se suočava novo rukovodstvo JPNPCG u svojim naporima sanacije naslijeđenih problema i zavođenja reda na teritoriji nacionalnih parkova.

“Dogovorena je pomoć službama zaštite JPNPCG u nabavci adekvatne opreme, kao i pojačan angažman policijskih snaga u cilju suzbijanja krivolova i ostalih nezakonitih radnji na teritoriji nacionalnih parkova”, dodaju u tom preduzeću.

Ističu da borba protiv krivolova i zavođenje reda na terenu u ovom trenutku spadaju u centralne prioritete novog rukovodstva JPNPCG, koje u Vladi vidi prirodnog partnera za ostvarivanje tog cilja.

“Veoma sam zadovoljna ishodom razgovora sa potpredsjednikom Vlade, koji je pokazao sluh za naše probleme i spremnost da, u okviru svojih nadležnosti, na različite načine izađe u susret potrebama nacionalnih parkova i reformama koje sprovodi nova uprava“, izjavila je Jočić.

Crna Gora da bude prepoznata kao eko frendli zemlja

Abazović je, naglašavajući značaj zaštite životne sredine, saopštio da pet nacionalnih parkova predstavljaju najveće bogatstvo Crne Gore i nedovoljno iskorišćen turistički potencijal države.

“On je sagovornike upoznao sa posvećenošću Vlade reformama u oblasti pregovaračkog poglavlja 27 i jasnim opredjeljenjem Vlade da Crnu Goru suštinski, a ne samo deklarativno, učini ekološkom državom”, navode u NPCG.

Osvrnuvši se na nedavnu radnu posjetu Briselu i sastanak sa evropskim komesarom za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginuisom Sinkevičiusom, potpredsjednik Vlade je sagovornike upoznao sa detaljima Zelene agende za Zapadni Balkan koja će biti usvojena u novembru na Samitu u Sofiji.

“Abazović je kazao da je njegova vizija da Crna Gora u svijetu bude prepoznata kao „eko frendli“ zemlja i da u tom smjeru nacionalni parkovi igraju jednu od ključnih uloga”, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.