Ubijen Oliver Ivanović, Vučić poručio: Teroristički akt, otkrićemo ubice

1

Lider Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović ubijen je u pucnjavi koja se jutros oko 8.15 časova dogodila u Kosovskoj Mitrovici.
Kosovska policija je samo potvrdila da je Ivanović upućen u bolnicu i da trenutno nema više informacija o napadu, piše „Koha“.
Na Ivanovića su pucali dok je ulazio u prostorije svoje stranke. Kako prenose kosovski mediji, Ivanovića su pogodila četiri metka.
Odmah je prevezen u bolnicu, ali je nažalost podlegao povredama.
Milena Ivanović, supruga lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, pošto je od lekara čula stravičnu vijest da joj je muž ubijen, smogla je snage samo da izgovori: „Opet mi ga uzeše, nijesam mogla da ga sačuvam“.
Predsjednik Srbije Aleksnadar Vučić u „ime države Srbije, u svoje ime i Vlade izražavam saučešće porodici što sam već učinio“.
Za državu Srbiju je ovaj akt teroristički i u skladu sa tim ćemo se odnositi. Kada kažem teroristički to kažem da će nadležnost pripadati Tužilaštvu za organizovani kriminal. Ono što smo na Sjednici savjeta dogovorili upućeno je već pismo organima EULEKSA i UNMIKA-a sa našim zahtjevom, ne željom, već zahtjevom da naši državni organi učestvuju u sprovođenju istrage na teritoriji Kosova, zato što smo uvjereni da bi to učešće značilo otkrivanje istine“, kazao je on.
Dodao je da ima mnogo interesantnih organa koji ukazuju na moguće počinioce, ali da nema ovlašćenja da govori o saznanjima kojima raspolažu službe. Zločin se, kako je rekao, nije dogodio na teritoriji koju efektivno kontroliše država Srbija, te se mora čekati reakcija drugih organa, ali očekujemo da oni to urade profesionalno i to je tražio i od Federike Mogerini i predstavnika Međunarodne zajednice da brzo reaguju.
„Ubijen je čovjek koji je roditelj, suprug i koji sasvim sigurno nije bio neko ko je pozivao na sukobe Srba i Albanaca. Ko god da ga je ubio ovo je napad prije svega na porodicu Ivanović, srpski narod i Srbiju u celini“, istakao je Vučić.
On je podsjetio da su Ivanovića četiri godine gonili kao najgoreg kriminalca i zlikovca. Vučić je više puta istakao da ovaj teroristički akt neće proći nekažnjeno.
– Učinioci moraju biti uhapšeni, do toga mora doći, ako to ne urade oni koji treba, mi ćemo to učiniti. Ubistvo će biti istraženo i ubice uhapšene“, naglasio je on.
Vučić je rekao da je delegacija Srbije u Briselu prekinula razgovore u okviru dijaloga, jer je besmisleno razgovarati uz svakodnevne prijetnje i poručio Kadriju Veseljiju, pravom, kako kaže, „gospodaru na Kosovu“, da neće stići do Niša kako je prijetio.
– Teško je da govorite o nečemu kad imate svakodneve pretnje, gdje onaj ko je pravi gospodar na Kosovu, a to nijesu ni Tači, ni Haradinaj, već Kadri Vesleji, i to svi koji poznaju situaciju na Kosovu dobro znaju, a koji govori da se Albanci neće zaustaviti do Niša. Mi smo razumjeli te prijetnje, dobro smo ih shvatili, kao i ćutanje onih koji je trebalo istog sekunda da reaguju“, ocijenio je on.
DF: Kao pravi Kuč stao na braniku otadžbine
Pozivamo sve nadležne organe Srbije i predstavnike međunarodne zajednice na KiM, da odmah rasvijetle teroristički napad sa jasnim politčkim motivima i političkim posljedicama, koji je direktno uperen protiv mira i stabilnosti cijelog regiona, bili oni iz Srbije ili iz inostranstva, kazali su iz Demokratskog fronta najoštrije osuđujući ubistvo Olivera Ivanovića.
“Oliver Ivanović je bio primjer istinskog patriote i čovjeka koji je čitav svoj život posvetio borbi za Srbiju i srpski narod na Kosovu i Metohiji. Oliver je bio naš iskreni prijatelj i saborac. Čovjek koji se čitav život borio za mir, demokratiju, pravnu državu i suživot Srba i Albanaca na KiM. Iako je bio čovjek mira, tolerancije , dijaloga, kada je ratni vihor zahvatio KiM, on nije bježao niti se krio, već je u najkritičnijim trenutcima za srpski narod na KiM, zajedno sa svojim saradnicima, stao na čelo odbrane svoga naroda i svoje države Srbije. Da nije bilo njega i njegovih saboraca, sjever KiM bi bio etnički čist: kao pravi Kuč stao je na branik svoga naroda i KiM”, navode iz DF-a.
Smatraju da Ivanović nikada nije zaboravljao svoje crnogorsko porijeklo i svoje Kuče i Podgoricu, gdje je rado doazio i bio sa svima nama, njegovim prijateljima, drag i poštovan gost.
Nikada, kako napominju iz DF-a, Oliver Ivanović nije prekidao veze sa otadžbinom njegovih predaka, pa mu je i otac sahranjen u Crnoj Gori.
“Danas je njegova porodica, ovim bezumni , zlikovačkim aktom, izgubila svoj najčvršći oslonac, divnog, pažljivog i odanog supruga i roditelja i brata, Srbi na Kosovu i Metohiji svoga najboljeg sina kome je interes svog naroda i svoje Srbije bio iznad partijskih i ličnih interesa, mi njegovi prijatelji, sjajnog čovjeka i druga.
Srbija i Crna Gora će vječno čuvati uspomenu na tvoj nasmijani lik, na čovjeka koji je živio za svoj narod i otadžbinu i koji je za njih platio najveću cijenu”, poručuju iz ove partije.

1 Comment
  1. Traktorist komentariše

    Rešava se opzicije musliju polovnjak

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.