Podvale policije i tužilaštva: Lažiranjem statistike varaju narod

0

Nakon svađe Ilira Jetulahua i Jetona Paljevića, u Ulcinju, došlo je do upotrebe vatrenog oružja, ali srećom niko nije povrijeđen. Iako se događaj desio u kafani, pred velikim brojem očevidaca, policija i tužilaštvo su ovaj slučaj tretirali po NN počiniocu, kako bi frizirali svoju statistiku, kako brzo i efikasno rješavaju slučajeva za koje se počinilac ne zna.
-U kafani Sahat kula u Ulcinju, nakon svađe, između Jetulahua, koji je taksista u tom gradu, i Paljevića, sina vlasnika pomenutog lokala došlo je do upotrebe oružja. Jetulahu je pucao u pravcu Paljevića, a metak je pogodio vozilo. Drugi hitac je, kako se sumnja, ispalio u vazduh, a zatim je pobjegao, kaže naš sagovornik.
Iako su svi akteri događaja poznati, prisutan je bio i veliki broj svjedoka, policija ovaj događaj evidentira kao ubistvo u pokušaju po NN počiniocu, naravno uz lažno informisanje tužioca, koji pristaje na tu informaciju. Zatim se podnosi prijava po NN učiniocu na štetu Jetona Paljevića, iako su svjedoci odmah saopštili identitet osobe koja je pucala. Jetulahu je odmah uhapšen i priveden kod tužioca.
Zašto policija to radi, zašto toliko nepotrebne pisanije, lažnog informisanja tužioca i javnosti?Jedino objašnjenje je da se sve ovo radi zbog lažne statistike o navodnoj uspješnosti nesposobnih policajaca usred nedostatka sposobnosti da stvarno rješavaju djela po NN počiniocu, a koja nije lako riješiti.
-U ovom naizgled bezazlenom slučaju na koji pristaju svi od inspektora,šefa, načelnika, direktora i tužioca jer se na tome zasniva njihov opstanak na funkcijama. To omogućava politički uticaj raznih partija na kadrovsku strukturu policije jer u nedostatku realne statistike, manipulatorima se daje mogućnost pretvaranja svoje nesposobnosti u vrhunsku sposobnost. Uz taj lažni statistički pokazatelj onima koji profesionalno rade svoj posao, a njima statistika nikad nije prioritet, ponestaje zdrava argumentacija i fer play i takvi se sami povlače. Sve ovo vodi ka urušavanju sistema profesije i uspostavljanju političko-privatnog uticaja. Tipičan primjer je ulcinjska policija gdje se bez rezultata u radu na odgovorna mjesta postavljaju neiskusni službenici, rođaci političara sa sjevera, a onda lokalni političari to naplate zahtjevom za prijem svojih ljudi za koje se prilagodjava i sistematizacija. Statistiku prilagode svojim potrebama i tako što veliki broj krivičnih djela, za koje znaju da ne mogu rješiti,tu spadaju kradje tokom ljetnje sezone, ne evidentiraju, iako oštećeni sve to prijavljuju, to naravno niko ne provjerava. Tako se stvara slika idealnog stanja uz lažnu stopu smanjenja kriminaliteta i uspješnog rješavanja krivičnih djela po NN, pojašnjava naš sagovornik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.