Stejt Dipartment izdvaja stotine miliona za države regiona: U fokusu suprostavljanje ruskim i kineskim dezinformacijama!

1

U predlogu budžeta Stejt Dipartmenta i za 2023. godinu u dijelu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za naš region Zapadni Balkan opredijeljeno je 106,2 miliona dolara, prenosi Glas Amerike.

U zvaničnom dokumentu Stejt Dipartmenta, predviđena je američka pomoć za tzv. Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru za podršku ulasku u EU i reforme koje se u skladu tim moraju sprovesti, kao i za napore da se suprotstavi ruskom i kineskom uticaju i dezinformacijama, sa posebnim naglaskom na jačanju vladavine prava i tranparentnosti u vladi, borbi protiv korupcije, osnaživanju građanskog aktivizma i obezbjeđivanju dinamičnog nezavisnog medijskog sektora.

– Predviđeni programi bi uključili i jačali lokalne vlasti i omladinu da se podstakne ekonomski rast, zaustavi odliv mozgova i promoviše pomirenje među različitim etničkim zajednicama – navodi se u predlogu budžeta.

Kako se navodi u predlogu budžeta, finansiranje bi promovisalo da privatni sektor vodi ekonomski rast, energetsku sigurnost i čistu energiju, sajber bezbjednost, stabilan finansijski i regulatorni ambijent za investicije, i podržalo dijalog pod pokroviteljstvom EU o normalizaciji odnosa tzv. Kosova i Srbije.

Ove investicije bi stimulisale ekonomski oporavak od kovida 19, navodi se u predlogu budžeta Stejt departmenta u dijelu o stranim operacijama. Taj budžet predložio je američki predsjednik Džozef Bajden, a njegovim djelovima se raspravlja pred odborima Senata i Predstavničkog doma.

U regionalnom programu za Evropu i Evroaziju, predviđeno je 108,7 miliona dolara. Američka pomoć bi podržala partnere da se suprotstave ruskim dezinformacijama i pruže otpor pojačanoj ruskoj agresiji protiv demokratije, ljudskih prava, svjetskog poretka, vladavine prava i miroljubive koegzistencije.

– Američka pomoć bi podržala programe koji diversifikuju izvore zelene energije i smanjuju zavisnost od ruske energije, promovišu stabilnost demokratije i da pomognu da se smanji pritisak na evropske vlade i lokalne zajednice koje pomažu izbjegle od ruske ničim izazvane, neopravdane i već isplanirane dalje invazije na Ukrajinu. Podrška inicijativama za borbu potiv korupcije, promovisanje regionalne saradnje i ekonomskih integracija, pogotovo na Zapadnom Balkanu, podrška prekograničnim energetskim povezivanjima, promovisanje razvoja građanskog društva, jačanje profesionalnog istraživačkog novinarstva pogotovo kroz regionalne novinarske mreže – navodi se u predlogu budžeta u programu za Evropu i Evroaziju.

1 Comment
  1. Plotari komentariše

    E dabogda vas pokatolicili ,jebali vas amerika i ukraina izdajnici posrani.sve sto se parama moze kupit je bezvrijedno.ne bih od njih orah iz ruke uzeo.da mi daju sve milijarde sto je diktator pokra ne bih bio na njihovu stranu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.