Putin: Ruske vakcine protiv koronavirusa su efikasne i protiv mutacija

0

Ruske vakcine protiv koronavirusa su efikasne i protiv mutacija virusa, a to plaši mnoge u Evropi, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je izjavio danas, nakon sastanka sa šeficom Federalne medicinsko – biološke agencije Veronike Skvortsove, da su sve ruske vakcine efektivne i kada je riječ o mutacijama na koronavirus.

“Kako mi je rečeno, vakcine koje mi imamo su djelotvorne i protiv novih sojeva virusa koji plaši sve u Evropi ali i u mnogim drugim mjestima. Istraživanja i ispitivanja su pokazala da su naše vakcine efikasne i protiv tih sojeva”, istakao je Putin.

Skvortsova je potvrdila riječi ruskog predsjednika, dodavši da u Rusiji svakako postoje razne mutacije koronavirusa, ali da je dosadašnji soj ostao dominantan, odnosno da ostali, a ima ih kako kaže i preko 3.000, nisu preovladali.

Ruske vlasti su ranije saopštile da je već otvoreno preko 4.000 punktova za vakcinaciju stanovništva, kao i da je proizvedeno 10 miliona doza vakcina “Sputnjik V”, kao i 80.000 doza vakcine “EpiVacCorona”.

Rusija je inače ponudila 100 miliona doza vakcina “Sputnjik V” Evropskoj uniji u trenutku kada je Brisel bio na ivici sukoba sa kompanijom Astrazeneka zbog nepoštovanja ugovora o isporuci tih vakcina građanima EU.

Međutim, iz Brisela je uskoro stigao i odgovor u kom je navedeno da ruska vakcina nije u njihovoj strategiji borbe protiv koronavirusa.

Ipak, jedna po jedna država EU počinju da slijede primer Mađarske koja je, kada je vidjela da od vakcina u EU nema ništa, naručila vakcine od Rusije, a zatim je uslijedila i igra klackalice sa Hrvatskom i Briselom oko toga da li zvanični Zagreb može da svojim građanima da “Sputnjik”.

Posljednja u nizu koja se javila s mišljenjem da možda ne bi bilo loše ipak uvesti rusku vakcinu je Češka.Ali, sada se situacija okrenula, pa Moskva poručuje zvaničnicima u Pragu da nema dovoljno za sve, trenutno.

“Rusija pažljivo odgovara na svaki zahtjev i trudi se da obezbijedi što više vakcina zemljama koje se suočavaju sa manjkom doza. Imamo isuviše zahtjeva, a naši proizvodni kapaciteti nisu dovoljno veliki da bismo prihvatili svačiji zahtijev”, pojasnio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.