UNCG: Primjer Slavka Mandića je drastičan dokaz zloupotrebe novinarstva i smatramo da se preko toga ne smije ćutke proći

0

Piše: Tihomir Burzanović, predsjednik i Ivan Milošević, generalni sekretar

Udruženje novinara Crne Gore najoštrije osuđuje političku zloupotrebu novinarstva i upozorava kolege da se ne igraju sa profesijom i da ne objavljuju lažne informacije. Novinarstvo u Crnoj Gori ionako je na niskim granama, pa ga ne treba srozavati i ispod tih grana.

Povod za naše reagovanju je izmišljeni intervju Slavka Mandića, ali i pisanje medija bliskih bivšem režimu o lomljenju stakala na vozilima sa tablicama Tuzi u Podgorici. Objavljene su lažne informcije koje imaju cilj da usijaju ionako usijanu nacionalnu i političku atmosferu u Crnoj Gori. Neshvatljivo je da jedan urednik radija i novinar, kako sebe naziva, obvjavljuje izmišljeni intervju. Tobožnji sagovornik je demantovao Mandića, pa ne znamo pod kojim to okolnostima pomenuti tobožnji novinar više i može sebe tako da naziva. Slično je i sa pisanjem medija bliskih DPS o lomljenju automobila sa tablicama Tuzi. To je demantovao Nik Đeljošaj, ali od tih medija nijesmo čuli izvinjenje, naprotiv, svojim naslovima već danima uznemiravaju obične građane svojim „otkrićima“ o skrivenim namjerama drugih država prema Crnoj Gori.

Upozoravamo i tražimo od novinara da poštuju barem elementarna pravila profesije i provjere informacije. Znamo da naše upozorenje neće mnogo uticati na ostrašćene medijske portparole bivšeg režima da i dalje izmišljaju onoga čega nema i plaše ovaj narod raznim okupacijama. Ipak, UNCG poziva sve kolege, bez obzira na njihova politička uvjerenja, da poštuju profesiju i provjeravaju informacije prije nego što ih objave.

Primjer Slavka Mandića je drastičan dokaz zloupotrebe novinarstva i smatramo da se preko toga ne smije ćutke proći. Nažalost, nova vlast još nije formirala Direktorijat za medije, ali i ostale službe za praćenje medijskog života u Crnoj Gori,što je i jedan od razloga što nam se dešavaju ovakvi propusti.

UNCG poziva i ostala udruženja, kao i sindijat medija, da osudi ovako drastično kršenje profesionalnih normi i novinarskog kodeksa.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.