Pahor: Države regiona neće biti spremne za ulazak u EU ni 2050.

0

Bivši predsjednik Republike Slovenije i kandidat za posrednika EU-a za dijalog Kosova i Srbije Borut Pahor, na konferenciji “Prijatelji Zapadnog Balkana” u Ljubljani, kazao je da ne misli da će EU i zemlje zapadnog Balkana biti spremne za ulazak u EU 2030. godine, ali ni kasnije.

“Nijesam imao osjećaj da je na konferenciji bilo toliko optimizma među nama da bi svi mislili da je to moguće do 2030. godine. Niko ne vjeruje da će EU i države regiona biti spremne do 2030. godine, ako nastavimo ovako ni 2050. godine region neće biti spreman. Svi znamo da vrijeme curi i uz sve te geopolitičke izazove – rat u Ukrajini, konflikt na Bliskom Istoku – nemojmo se šaliti. Odgovorni smo da čuvamo mir i dobrobit ljudi u tom dijelu Evrope. Samo proširenje EU je održivi garant mira i stabilnost“, poručio je Pahor.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine koji je u zastoju, ponudio se kao zamjena Miroslavu Lajčaku na mjestu specijalnog izaslanika EU i naveo kako je taj dijalog stao zbog nedostatka povjerenja.

Odlučio sam da idem u taj proces, nudim im sve refrence za koje mislim da imam, da dam svoj plan. Treba naći način da se ide dalje jer se bez dijaloga ne može postići ništa ni za Kosovo ni za Srbiju ono što im treba za budućnost, poručio je Pahor.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.