Da li je moguć razvoj turizma u Podgorici: Iz Turističke organizacije najvaljuju novitete

0

Glavni grad Crne Gore je decenijama samo usputna stanica mnogim turistima koji se odluče da posjete našu državu. Međutim, poslednjih nekoliko godina, čini se, situacija se mijenja na bolje. Podgorica je često opisivana kao grad koji se može obići za jedan dan, koji nema skoro ništa interesantno da ponudi turistima.

Ako je vjerovati najavama, slaba turistička ponuda i drugi hronični nedostaci, koji mnoge strance odvraćaju od dužeg zadržavanja u Podgorici, biće dio prošlosti.

Kontaktirali smo Turističku organizaciju Podgorice kako bismo se raspitali šta to novo građani i turisti mogu očekivati u ponudi grada i šta se radi na prevazilaženju nedostataka koji već duži vremenski period predstavljaju kočnicu u prepoznavanju Podgorice kao mjesta kojem će se turisti rado vraćati.

Koji noviteti u turističkoj ponudi Podgorice su planirani za ovu godinu?

„Turistička organizacija Glavnog grada Podgorica ima ključnu ulogu u promociji grada, njegovih turističkih, kulturno-istorijskih, prirodnih i drugih atrakcija i unapređenju ukupnog turističkog proizvoda destinacije. Aktivnosti se zasnivaju na kreiranju marketing kampanja, onlajn sadržaja, informativno-propagandnih materijala, te osmišljavanju i realizaciji manifestacija u gradu, ali i na promociji grada na specijalizovanim sajmovima turizma, kako bi se privukla pažnja turista za Podgoricu, kao jednu od njihovih budućih destinacija za odmor i putovanje.

Takođe, Turistička organizacija Podgorice kontinuirano radi na razvoju novih turističkih proizvoda i primjeni stečenih iskustava, u cilju privlačenja turista, zainteresovanih za kulturne rute, gastronomsku ponudu, muzičke, sportske događaje i brojne druge aktivnosti. Uspostavljanje saradnje sa partnerima i turističkom privredom grada, Turistička organizacija Podgorice vidi kao jedan od prioriteta u realizaciji ciljeva poslovanja.

Ubrzano radimo na planu za dopunu i obnovu turističke signalizacije u gradu, a radimo i na obnovi tabli dobrodošlice u Podgoricu koje su uklonjene tokom radova na prilaznim saobraćajnicama.
Takođe, u saradnji sa Sekretarijatom za saobraćaj radimo na određivanju stajališta i postavljanju saobraćajnih znakova za turističke autobuse u gradu, i tako dugoročno riješimo problem nepropisnog zaustavljanja koji ometa rad gradskih prevoznih preduzeća.

Usljed sve većeg interesovanja turista za gradske plaže, koje svi mi u toku ljeta možemo da zapazimo na obalama rijeka, ove godine smo odlučili da za tri gradske plaže izradimo mobilijar predviđen za urbane gradske plaže po uzoru na velike evropske gradove.

U cilju kvalitetnije prezentacije u info centrima i bolje promocije na specijalizovanim sajmovima u toku je izrada brošura po segmentima za aktivni turizam, mice turizam, vinski turizam, izletnički turizam i gastro-vodič glavnog grada. Takođe ćemo raditi nove promotivne video spotove, a sve u cilju kvalitetnije ponude na specijalizovanim sajmovima.

Pored ovih aktivnosti, tu su i brojne manifestacije i događaji, neki tradicionalni na koje su sugrađani već navikli, a neki novi koji će obogatiti turističku ponudu grada.“

Koja su očekivanja Turističke organizacije Podgorice vezano za predstojeće ljeto, odnosno da li ste optimisti da grad može zabilježiti veći broj turista i uprkos podgoričkom vrelom ljetu?

„Iz godine u godinu, Podgorica privlači sve veći broj turista, čak i tokom vrelog podgoričkog ljeta. Imajući u vidu veliki broj aktivnosti prije i tokom ljetnje turističke sezone sigurni smo da će se pozitivni trendovi nastaviti.

Foto: Facebook

Programom rada Turističke organizacije Podgorice planirane su manifestacije: Cvijeće cvijeću, Tradicija ukusa, Slikamo Podgoricu, Svi plešemo – srce igrom darujemo, Joga u prirodi, Putevima rijeka, Dan otvorenih vinograda.

Pored manifestacija koje su kompletno u našoj organizaciji, Turistička organizacija Podgorice sa zadovoljstvom podržava sve inicijative koje doprinose tome da Podgorica konstantno nudi nove sadržaje i unapređenju turističke ponude grada. Tako ćemo i ove godine podržati Podgorički salon vina, Festival zanatskog piva, Rockstrikciju i brojne druge manifestacije. Pored toga, manifestacija koja će sigurni smo privući pažnju posjetilaca i sugrađana je i Podgorički proljećni Pazar, manifestacija koja će biti organizovana na Trgu nezavisnosti u periodu od 7. do 21. maja.“

Prema Vašim podacima, turisti iz koje države bilježe najviše noćenja u Podgorici (tokom cijele godine)?

„U ukupnoj strukturi gostiju, najviše posjeta imamo iz zemalja regiona oko 40% (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija), a van regiona najbrojniji turisti dolaze iz Izraela, Ruske Federacije, Kine, Turske, Velike Britanije, Francuske, Njemačke.“

Koji su realno najveći problemi sa kojima se susreću strani turisti u Podgorici? Da li smatrate da Glavni grad ima dovoljno toga da ponudi turistima, s obzirom na to da je za većinu njih Podgorica samo usputna stanica?

„Turistička organizacija Podgorice sprovela je ispitivanje kod turista tokom ljetnje turističke sezone 2023. godine, između ostalog, i u cilju uvida u stanje na terenu. Izazovi s kojima se turisti susreću su nepostojanje shuttle bus-a od aerodroma do centra grada, kao i turističkog-panoramskog autobusa.

Kako sugrađani, tako i turisti, susreću se sa nedostatkom parking prostora u gradu. Takođe, izazov strancima predstavlja i nemogućnost plaćanja parkinga SMS porukom stranog operatera, ali i nedostatak dvojezčnih informacija na svim info-tablama parkinga i nepostojanje višednevnog najma parkinga u centru grada.

Neadekvatno odlaganje otpada i nedovoljno kanti za otpatke po gradu, kao i nedostatak javnih toaleta, nalaze se na vrhu liste izazova s kojima se turisti susreću.

Na kraju, nedostatak su i prostorija za odlaganje i čuvanje prtljaga u centru grada i na Aerodromu – Luggage storage, kao i nedostatak mjenjačnica.

Na institucialnom nivou, najveći izazov i dalje predstavlja nelegalno izdavanje smještaja, s kojim se suočava ne samo TO Podgorice, već i ostale turističke oranizacije u Crnoj Gori. U cilju rješavanja ovog problema Sekretarijat za preduzetništvo i investicije i Turistička organizacija Podgorice pokrenule su kamanju za registraciju privatnog smještaja koja podrazumijeva olakšice, pojednostavljenu proceduru, kao i besplatne aplikacije za lakše poslovanje registrovanih izdavalaca.“

Mnogi se žale da Podgorica nema mnogo toga da ponudi, ali stiče se utisak da ustvari promocija turističke ponude grada nije dovoljno dobro osmišljena i sprovedena. Šta se radi po tom pitanju?

„Upravo činjenica da je Turistička organizacija Podgorice je značajno premašila planirani budžet za 2023. godinu i ostvarila 34% više prihoda od boravišne takse i članskog doprinosa, koji su inače i glavni izvori finansiranja funkcionisanja, umnogome će olakšati poslovanje u toku 2024, i omogućiti Turističkoj organizaciji da finansira nove projekte i manifestacije koje će unaprijediti turistički proizvod glavnog grada.

Rezultati koji se ostvaruju kada je u pitanju turistički promet, ali i finansijski pokazatelji, posljedica su niza faktora, od pojačanih promotivnih aktivnosti kako u regionu, tako i na značajnijim emitivnim tržištima, velikog broja manifestacija i događaja lokalnog, regionalnog i međunarodnog karaktera koje je Glavni grad organizovao ili ugostio, sve više sadržaja u gradu kako za naše sugrađane, tako i za turiste, te brojnih drugih aktivnosti.“

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.