Mladen Mikijelj

Tbilisi nije pristao na ucjenu Vašingtona: Gruzijski premijer otkazao posjetu SAD-u

0

Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije potvrdilo je da je premijer Irakli Kobahidze otkazao posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što je američka strana postavila uslov da se u parlamentu obustavi rasprava o nacrtu zakona o stranim agentima.

„Američka ambasada objavila je da su u SAD pozvani visoki predstavnici gruzijske vlade, s tim da prije posjete parlament Gruzije treba da obustavi raspravu o nacrtu zakona ‘O transparentnosti stranog uticaja’, što je pak gruzijska strana odbila“, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo je istaklo da realizacija uslovljene pošte ne odgovara duhu partnerstva koji treba da se zasniva na međusobnom poštovanju i povjerenju, u vezi sa čim je ambasadoru SAD dato detaljno objašnjenje.

Ranije je Ambasada SAD u Gruziji objavila saopštenje ambasadora Robina Danigana u kojem je navedeno da su zvaničnici gruzijske vlade dobili poziv „da razgovaraju o svim pitanjima strateškog partnerstva i pomoći SAD sa visokim zvaničnicima SAD“.

„Nažalost, gruzijska strana je odbila ovaj poziv. Pozivamo gruzijsku vladu da ponovo potvrdi svoju posvećenost evroatlantskoj budućnosti Gruzije, kako je to sadržano u gruzijskom ustavu“, navedeno je u saopštenju.

Gruzijski parlament je 1. maja u drugom čitanju odobrio nacrt zakona „O transparentnosti stranog uticaja“, tzv. zakon o stranim agentima, nakon čega su se demonstranti okupili ispred zgrade parlamenta tražeći povlačenje dokumenta.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.