Odbor direktora EPCG: Privredni sud da zabrani skupštinu akcionara

0

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG), na čijem čelu je Đoko Krivokapić, podnio je Privrednom sudu predlog za određivanje privremene mjere, kojom traži da sud zabrani održavanje skupštine akcionara koju je Vlada sazvala za 25. februar. To je za Dan potvrđeno iz Privrednog suda i Elektroprivrede.

“Privrednom sudu Crne Gore podnijet je predlog za određivanje privremene mjere po predlogu predlagača obezbjeđenja „Elektroprivreda Crne Gore” AD Nikšić protiv protivnika obezbjeđenja Država Crna Gora Vlada Crne Gore. U predmetnoj stvari sud preduzima radnje u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju, a javnost će biti blagovremeno obaviještena o odluci kada ista bude donijeta”, kazali su za Dan iz Privrednog suda, čiji je predsjednik Blažo Jovanić.

Nakon ove informacije, Dan je kontaktirao EPCG, odnosno bord direktora, koji je prošle sedmice sazvao skupštinu akcionara za 16. mart. To su uradili 30 dana nakon što su zaprimili zahtjev Vlade za sazivanjem skupštine akcionara, odnosno poslednjeg dana zakonskog roka u kojem je trebalo da donesu odluku za sazivanje sjednice.

“U skladu sa zaključcima odbora direktora u kojima je iznijet stav da EPCG smatra da postupak sazivanja skupštine akcionara EPCG za 25.2.2021. godine od strane Vlade nema pravnog utemeljenja, a sa kojim stavom su upoznati Vlada i resorno Ministarstvo kapitalnih investicija više puta u zvaničnoj pisanoj komunikaciji, EPCG je kao odgovorna kompanija pokrenula postupak pred Privrednim sudomu cilju obezbjeđenja pravne sigurnosti u postupanju prilikom sazivanja skupštine akcionara, kako za EPCG kao Društvo i njene organe, tako i još važnije za više od 2.400 svojih akcionara”, navode u EPCG.

Naime, ističu, Vlada Crne Gore je donijela dva zaključka i dvije odluke o sazivanju vanredne skupštine akcionara EPCG, prve od 29.12.2020. godine koje je Vlada dostavila EPCG dana 11.1.2021. godine i kojima je tražila od organa EPCG sazivanje vanredne skupštine akcionara u potpunosti u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, i druge od 22.1.2021. godine, kojima je Vlada Crne Gore sama zakazala istu vanrednu skupštinu akcionara, odnosno vanrednu skupštinu sa istim dnevnim redom, iako za to smatramo nije imala pravno utemeljenje.

“Na taj način postoje na pravnoj snazi dva zaključka i dvije odluke Vlade po istom pravnom osnovu, što stvara pravnu nesigurnost i implicira postupanje suprotno odredbama Zakona o privrednim društvima od strane kvalifikovanog akcionara, što može imati nesagledive posledice po EPCG kao pravnog subjekta. U smislu navedenog, obaveza EPCG je bila da traži od nadležnog suda da zabrani održavanje skupštine akcionara zakazane za 25.2.2021. godine, te da se u odgovarajućem postupku pred istim sudom utvrdi da li je ista zakazana suprotno odredbama Zakona o privrednim društvima ili je u skladu sa istim, kako bi ostali akcionari, ali i organi EPCG, imali nesumnjiv pravni osnov za dalje postupanje u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima shodno odluci suda. Kako se radi o pravnom pitanju o kojem se odlučuje u hitnom postupku, vjerujemo da će nadležni sud odlučiti u zakonskom roku”, naveli su iz Odbora direktora EPCG.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.