Četvrta godišnjica “Srpske kuće”: Uručene nagrade Rajku Sušiću i Veliboru Džomiću

0

U okviru obilježavanja četvrte godišnjice postojanja i djelovanja „Srpske kuće”, juče je u Izložbenom salonu „Petar Lubarda” otvorena prva nagradna izložba „Srpski likovni sabor” na koju je svoje radove priložilo 55 umjetnika.

Stručni žiri prvu nagradu dodijelilo je skulpturi „0,7 Kw”, autora Rajka Sušića, drugu Jovanu Stanišiću za sliku „Sveti Jovan Krstitelj” a treću mladoj umjetnici Isidori Sarić za sliku „Portret”. Nagrada „Zlatna kruna Nemanjića” za životno djelo i vanredan doprinos razvoju umjetničkog izraza pripala je doajenu savremenog srpskog slikarstva Dragoljubu – Batu Brajoviću.

Takođe, dodijeljena je i nagrada „Lazo M. Kostić” za knjigu godine iz oblasti srpske kulture i humanistike. Žiri je odlučio da ovo priznanje pripadne studiji „Srpska crkva i moderna državnost”, autora dr Velibora Džomića.

Zahvaljujući se u ime nagrađenih, Džomić je posebno naglasio potrebu detaljnijeg izučavanja i vrednovanja djela vrsnog srpskog pravnika i intelektualca iz prošlog vijeka, prognanog i od srpske naučne javnosti pomalo zaboravljenog Srbina iz Kotora, dr Laza M. Kostića, u čijem se djelu kriju mnoge istine i odgovori na značajan broj i danas aktuelnih dilema vezanih za srpsko pitanje.

Govoreći o četvorogodišnjem trajanju „Srpske kuće”, izvršni direktor, Emilo Labudović, je podsjetio na nastanak i realizaciju ideje o formiranju ove krovne institucije kulture srpskog naroda u Crnoj Gori.

Zamisao uskog intelektualnog kruga i predstavnika političkog života Srba u Crnoj Gori, okupljenog oko Andrije Mandića, svesrdno je prihvatio i finansijski podržao tadašnji premijer a sadašnji predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić. Zahvaljujući toj podršci kupljen je i opremljen jedan od najreprezentativnijih prostora ne samo u Crnoj Gori i stvoreni uslovi za svestrani kulturni, naučni i politički izraz srpskih stvaralaca.

“Kako je „Srpska kuća” od strane donedavnog režima dočekana na nož i kako je bivša vlast sve činila da opstruira njen rad, samo su nesebična briga predsjednika Vučića i izdašna pomoć Vlade Srbije omogućile njeno trajanje i funkcionisanje”, istakao je Labudović.

Zahvaljujući se učesnicima Sabora kao i autorima čija su se djela nadmetala za naslov „knjige godine”, Labudović je još jednom pozvao sve srpske stvaraoce da iskoriste vanredne prostorne i tehničke mogućnosti „Srpske kuće” i prezentuju svoje stvaralaštvo.

Izložba će biti otvorena sve do 1. marta 2021. godine, a kada to aktuelne mjere zaštite od korona virusa omoguće, biće organizovana i promocija nagrađene knjige Velibora Džomića

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.