Savjet za borbu protiv korupcije: Tužilaštvo velika prepreka u borbi protiv kriminala i korupcije

1

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou se na jučerašnjoj sjednici osvrnuo na aktuelnu situaciju vezanu za zakone o tužilaštvu, koji su privremeno povučeni sa dnevnog reda Skupštine Crne Gore.

“Uz konstataciju da je tužilaštvo velika prepreka efikasne borbe protiv korupcije, ali i potrebe Vlade da ne ugrozi dalji evropski put Crne Gore, Savjet je preporučio Vladi da u direktnoj komunikaciji sa Venecijanskom komisijom i Evropskom komisijom razmotri modele reforme Tužilaštva, Tužilačkog savjeta i SDT-a, a koji će u skladu sa standardima EU, postići promovisane ciljeve reforme Tužilaštva”, naveli su iz Vlade.

Savjet je, kako ističu, apelovao na predstavnike Evropske unije, da blagovremenim sugestijama pomogne proces reforme tužilaštva i poboljša kvalitet zakonodavnog procesa.

“Ovakve promjene moraju uslijediti brzo, ukoliko želimo da borba protiv korupcije dobije bilo kakav smisao. Članovi Savjeta su istakli da pružaju punu podršku odlučnim reformama tužilaštva, uključujući personalne promjene na rukovodećim mjestima. Savjet je takođe, sugerisao Vladi da uz redovne konsultacije sa Evropskom komisijom odlučno nastavi proces reformi vezanih za poglavlja 23. i 24.  koja tretiraju oblasti Pravosuđa i temeljnih prava te pravde, slobode i sigurnosti”, zaključuju oni.

1 Comment
  1. Milica komentariše

    Znamo svi da je tuzilastvo prepreka i da se prvo ono mora srediti, na to DF ukazuje koliko vec i niko ih ne slusa, zakon koji je predlozen necete da stavite na glasanje, Zdravkova vlada stiti tuzilastvo !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.