Nezakonitosti u MUP-u: Tri tužilaštva vode jednu istragu

2

Tri tužilaštva vode istragu o nepravilnostima tokom postupka javne nabavke sistema video nadzora državne granice, u očigledno nesinhronizovanoj akciji.

Iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) saopštili su da su formirali predmet i poslali ga kolegama iz Višeg tužilaštva, dok u Višem tužilaštvu tvrde da su oni zapravo započeli taj slučaj i da su ga dostavili ODT-u. Istvoremeno, iz Specijalnog državnog tužilaštva, u reagovanju konstatuju da su i oni predmet formirali još 12. februara, kada im je dostavljen Izvještaj Međuresorske komisije Ministarstva unutrašnjih poslova…

Vijestima je prethodno nezvanično saopšteno da su u MUP-u otkrili zloupotrebu donacije Evropske unije (EU) za obezbjeđivanje nabavke opreme za nadzor morske granice prema Hrvatskoj i Albaniji.

Isti sagovornik tvrdi da je time načinjena šteta od oko 800.000 eura. Iz Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica, odgovorili su Vijestima da su time počeli da se bave nakon što im je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović dostavio izvještaj komisije koja provjerava zakonitost nabavki i ostalih aranžmana u MUP-u tokom rada prethodne Vlade.

“Ministar unutrašnjih poslova je, ovom tužilaštvu, dostavio izvještaj Komisije, sa utvrđenim nepravilnostima u postupku javnih nabavki sistema video nadzora državne granice, po osnovu kojeg je formiran krivični predmet, a potom dostavljen Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, radi ocjene da li je učinjeno krivično djelo protiv službene dužnosti, iz njegove stvarne nadležnosti, polazeći od visine prouzrokovane štete, prema izvještaju Komisije”, saopštio je državni tužilac i portparol ODT Podgorica Vukas Radonjić.

Vijestima je potom o istom slučaju odgovoreno i iz Višeg državnog tužilaštva, odakle su kazali da su oni formirali predmet i proslijedili ga kolegama iz ODT-a, koji su im ga vratili uz krivičnu prijavu protiv tri osobe.

“Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet vezano za postupak javne nabavke, za nabavku opreme za realizaciju komponenti sistema za elektronski nadzor državne granice, koji predmet je nakon sprovedenog izviđaja dostavljen na nadležnost Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, dok je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, nakon što je od Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore dobilo izvještaj o utvrđenom činjeničnom stanju i evidentiranim nepravilnostima, ovom tužilaštvu dana 15.02.2021. godine dostavilo krivičnu prijavu protiv D.T., R.V. i M.Z., zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, tako da će se nakon detaljne analize cjelokupnih spisa predmeta, donijeti dalja odluka u predmetu”, piše u odgovoru koji potpisuje tužiteljka, portparol Lepa Medenica.

Nepravilnosti u MUP-u otkrila je komisija koju je formirao Sekulović, a na čijem je čelu državni sekretar u tom vladinom resoru Rade Milošević.

Prema nezvaničnim informacijama, EU je finansijski pomogla nabavku radarske opreme za nadzor morske granice – umjesto pojačane kontrole, država je, tvrde sagovornici Vijesti, došla u situaciju da je granica gotovo više od dvije godine bez nadzora, odnosno da policija teško prati pomorski dio.

Tokom procedure nabavki, prema saznanjima “Vijesti”, MUP je trebalo da obezbijedi opremu renomiranog proizvođača, ali je kupljena znatno jeftinija, za koju se kasnije ispostavilo da ne radi od instaliranja – 2018. godine.

 

2 Comments
  1. moćni rendžer komentariše

    https://www.cdm.me/politika/rakovic-crnogorci-su-felericni-da-osvojimo-niksic-pa-da-ih-popravljamo/

    da vidimo komentar na ove bljuvotine rok analitičara i vođe Šizojevog sveta!!! Ćutimo aaa???upamet se Crnogorci i Srbi iz Crne GOre dok vas još ima

  2. podgorica komentariše

    U ovu drzavu se samo kralo.
    Kako su je opljackali i opustosili

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.