Makron: Rusija je probudila NATO iz kliničke smrti!

3

Francuski predsjednik Emanuel Makron je juče istakao da u potpunosti stoji iza svojih riječi koje je izrekao 2019. godine da je NATO u stanju „kliničke smrti“.

– To je bilo potpuno tačno. Ko je bio protivnik, šta je bila strategija, kako je sve funkcionisalo? Turska je kao članica prijetila drugoj. Bila je to čudna stvar. Rusija je sada napravila elektrošok, buđenje- rekao je Makron.

Francuski šef države je istakao da bi, da je tada smatrao da njegova zemlja treba da napusti NATO, to i uradio, ali nije.

– Inicirao sam stratešku vježbu, sa komisijom, koja je uradila važan posao i koji nam je predstavljen pre nekoliko mjeseci. Posle opomene koju sam uputio, utvrdili smo „evropsku stratešku busolu“, koju ćemo zaključiti za nekoliko dana. Slijedi samit NATO u junu da bi se utvrdili okviri Alijanse- poručio je on.

Makron je naglasio da je uvijek smatrao da je NATO od koristi, naročito u međusobnoj operativnosti.

– Ali, uvijek sam smatrao da je potrebno i strateško pojašnjenje, što trenutno radimo. Rat koji je započeo predsjednik Putin je dao pojašnjenje i stvorio neviđenu prijetnju na našim granicama i na evropskom tlu. To ponovo daje stratešku objašnjenje za NATO, vraćajući ga konfliktualnosti prilikom njegovog nastajanja- kazao je Makron.

Istovremeno, Makron smatra da treba da se stvori evropski poredak bezbjednosti.

– Rat u Ukrajini ga danas čini još neophodnijim – zaključio je Emanuel Makron.

 

 

3 Comments
  1. ovca komentariše

    Cijeli svijet se nada da će vas poslati u pravu !

  2. NIKO99 komentariše

    Ovaj od početka minira Francusku. Niko u jednom mandatu nije uništio perspektivu svoje strane kao ovaj bankarski činovnik. Nije dobro kada na čelo Republike dođe elitista i sluga krupnog kapitala. Od Francuske je napravio parodiju.

  3. Visegrad+2021 komentariše

    NETREBA ZABORAVITI DA JE FRANCUSKA BILA NA STRANI FASIZMA DO 1943,KADA JE SA FASISTICKIM SAVEZNICIMA BOMBARDOVALA SRBIJU,KAO 1992,1999 g..

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.