Panaotović: Da li će srbofobijom nova Vlada Crne Gore podići standard građana i stići do pravednog i inkluzivnog društva?

4

Nova parlamentarna većina u Crnoj Gori po svojoj ideološkoj srži, istorijatu delovanja i ukupnim svetonazorima, raspiriće staru praksu srbofobije kao ključne teme kojom će se odvlačiti pažnja od svih stvarnih društvenih problema, izjavio je sociolog i direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović.

U razgovoru za BORBU, Panaotović ističe da svaka parlamentarna većina ima suvereno pravo da temelji svoju politiku na određenim temeljima pa tako i na srbofobiji. Međutim. on  postavlja ključna pitanja, koja glase- hoće li se srbofobijom napuniti budžet, hoće li se povećati ili smanjiti broj turista u vremenima u kojima će svaki gost i svako prenoćište biti zlata vrijedni, hoće li se srbofobijom iskoreniti korupcija, pobijediti kriminal, dostići socijalna kohezija i ostvariti ideal inkluzivnog društva?

-Juče smo u analizi renomiranog analitičara mogli da čujemo da je pokušaj Abazovića da obezbijedi uvoz osnovnih namirnica iz Srbije „asistencija Vučiću“ i jeres neslućenih razmjera. Dakle, nameće se jasan zaključak da su čak i srpsko brašno i srpsko ulje toksični, a onaj ko želi da ih uveze u situaciji opšte nestašice i poskupljenja, dostojan prezrenja i okarakterisan kao sumnjiv i nepravovjeran! Bilo bi zaista sporno da je Abazović molio Vučića da Crnoj Gori pokloni brašno i ulje jer znamo da nema besplatnog ručka u političkim odnosima, ali ima li ičeg racionalnog u kritici pokušaja da se iz najbližeg susjedstva, vjerovatno po najpovoljnijim cijenama, obezbijede namirnice koje život znače. Da li je Rama takođe Vučićev bot, kada apeluje da se Albaniji omogući uvoz osnovnih namirnica iz Srbije?

Zašto je važan ovaj pogled uvaženog analitičara? Upravo zato što će takav svjetonazor biti dominantan u budućoj vlasti. Srbi su glavni remetilački faktor, produžena ruka Vućića, proruski element, SPC je ključni destabilizujući faktor, srpsko ulje i srpsko brašno su toksični, onaj ko želi da uveze tu robu iz Srbije biće posmatran kao smutljivac koji šuruje sa Vučičem, a popis ili ne treba uopšte održati ili ga valja održati tako da se ni slučajno ne sazna koliki je broj Srba u Crnoj Gori- naveo je Panaotović.

Panaotović napominje da je fobija iracionalni strah koji se ne rješava eliminisanjem predmeta ili fenomena koji strah uzrokuje. Dakle čak i kada bi svi Srbi sjeli na traktore i ostala prevozna sredstva i napustili Crnu Goru, ne bi nestalo srbofobije.

-Da li je Hrvatska rešila sve pomenute probleme nakon što se ratosiljala odvratnih Srba? Ne samo da nije, već, da zlo bude veće, nije se oslobodila ni srbofobije, iako Srba ima oko 3%, mahom staraca nesposobnih da nanesu bilo kakvu štetu državi- podsjeća Panaotović.

Srbi će možda i biti u Vladi, ali će politika ostati antisrpska i srbofobna

Ukoliko kao jedno od glavnih programskih načela rada buduće Vlade bude tačka jučerašnjeg sporazuma tačka koja predviđa da se pitanja poput Temeljnog ugovora, Otvorenog Balkana i popisa stanovništva mogu riješiti samo jednoglasnom odlukom svih ministara, Panaotović postavlja pitanje SNP-u koje će to  njihovo programsko načelo biti ostvareno u novoj izvršnoj vlasti.

Kako ocjenjuje,  ulazak SNP-a u novu vladu kao privida da su i Srbi  u njoj zastupljeni djeluje groteskno.

-Jedino što će SNP ostvariti jeste opsena kako su i Srbi zastupljeni u novoj vlasti. Srba će, doduše i biti, ali će politika biti antisrpska i srbofobna. Nije isključeno, kao što je poslanica Vuksanović Stanković najavila, da se poništi izmenjeni Zakon o slobodi veroispovesti i vrati prvobitna verzija koja je izazvala potrese u Crnoj Gori- kazao je Panaotović.

On je zaključio da u vremenima opšte nesigurnosti, bezperspekitvosti, enormnih poskupljenja energenata i hrane, najmanje što bi buduće crnogorske vlasti trebalo da rade jeste da zaborave na surevnjivosti i omraze i da unaprijede saradnju sa Srbijom.

-Ko to ne shvati radiće u korist svoj štete, ali „prokleta mogućnost izbora mora da postoji“ – davno reče pjesnik. Pa kakav izbor takva i sudbina!- jasan je Panaotović.

4 Comments
 1. Goran komentariše

  Hoce srbofobijom jer CG ima plan da udje u EU a ne da se vraca 100 godina unazad sa Srb i Rus. i da zapocinje nanova ratove i nanova da ginu ljudi
  a ovo drugo sto pise ako je Abazovic narucio hranu iz Srbije nije sigurno djabe nego naravno da plati
  jer se na zapadu kaze kupac je Kralj !
  a ako neostavi pare u Srbiju kupice na drugo mjesto nema problema ako Srbija misli da CG zavisi od njine hrane onda se vara.
  Tako su 86 god pricali po Srbiji ako se Crna Gora odvoji od Srbije jesce kamenje koje su to gluposti od naseg naroda i propagande pa evo odvojila se i nejede kamenje nego je cak vidjenija na zapadu i Svijetu od Srbije

 2. E+viva komentariše

  Sa Srbijom necemo vise nikada,to ti je zagarantovano..a ti gledaj u svoje dvoriste ,ostavite se vise CG..mi smo vas odjebali I to je za sva vremena…

  1. Realno komentariše

   Ni mi sa tvojim u*ranim Cetinjem nikad vise!Rekoh ti juce evivaj tamo i pjevaj Tompsonove pjesme.I nemoj da si vise sisao na srpsko more u Budvu i Boku!Neces vise sjec ni srpske sume sa sjevera ni dobijat struju iz Pljevalja.Vrijeme je za konacni razlaz s vama srbomrsci ,pa jedite kamenje iz tzv.”stare CG”.Uskoro granica dje je i oduvijek bila,na Brajice !

  2. Kontra Revolucija komentariše

   Odjebali za sva vremena ???.
   Ahahahahaha, a puzete i molite Vucica da dobijete ulje i brašno ?.
   Evivašu , kad nemas ni malo ponosa, casti onda umukni konacno !.
   Sramna izjava, mrziš sve Srbsko a svaki dan jedeš Srbsko brašno koje te drzi na tvom bjednickom zivotu !.
   Nego cuti i moli se bogu kad ti si gladan, da ti Srbija i dalje šalje hranu !.
   Ovu zapadnu triput skuplju, ne bi mogao da platiš !.
   Ne blati ruku koja te hrani, balijo necasni !!!.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.