Lekić: Musolini je u Italiji bio taj koji je bio ogorčen za Parlament, kao Đukanović sada!

0

Predsjednik DEMOS-a i kandidat za mandatara stare parlamentarne većine Miodrag Lekić kazao je večeras gostujući u emisiji Načisto na televiziji Vijesti da mu predstavlja veliku čast ali i odgovornost što je on bio kompromisno rješenje za sastav nove Vlade ali i da je očigledan bio ovakav potez predsjednika države.

„On se i do sad predstavljao kao predstavnik samo jedne grupe i ne zanima ga opšti interes izlaženja iz krize. Jedan od njegovih ciljeva je da se anulira rezultat od prije dvije godine i da se kreće iznova u nekom novom sistemu gdje bi on bio arbiter. Skupština je sad nešto što njemu smeta“, kazao je Lekić.

Očigledno je da je Đukanović imao informacije o sastancima i da to vodi ka predlogu mandatara a on je time zaobišao konsultacije i uradio šta je uradio. Govoreći o averziji prema Skupštini kazao je da je Skupština najdemokratskija institucija jer direktno predstavlja izbornu volju.

„Đukanović sad prebacuje loptu na Skupštinu govoreći da je sad na njima, i to sa averzijom. I Musolini je u Italiji bio taj koji je bio ogorčen za Parlament“, kazao je Lekić.

„Đukanoviću u interesu da ova Vlada traje što duže zbog kadrova koji sprovode njegovu politiku“

Kazao je i je da je Ustav „pun praznina“.

„Često se sada po tom Ustavu uzuimaju analogije koje nijesu pouzdane i svako vadi što mu odgovara i da se diksvalifikuje Skupština, da se izbaci iz igre i napravi sporednom, ne poštujući princip podjele vlasti… Skupština nije samo fabrika zakona, ona je najviše političko tijelo…“, rekao je Lekić.

Kako navodi, Đukanoviću je u interesu da opstane ova Vlada do izbora jer će partije koje sprovode njegovu politiku i dalje biti unutar te Vlade u tehničkom mandatu.

„DPS i Đukanović ostvaruju i kadrovske prodore u ovoj Vladi i da se to nastavi dokle može. Prešli smo na temu kako se sastavlja Vlada. Mi nismo tražili dobro ili loše rješenje, niti smo birali ono što je manje loše. Takvo je stanje stvari. Nisam u tim konfrontacijama, ali tu postoji nevjerovatno nepovjerenje. To se vidjelo po hiljadu detalja. Sada je u toj situaciji došlo do ovih kadrovskih prodora a ja sam sve vrijeme mislio da ćemo moći izgraditi to povjerenje i malo logičnije saopštiti Vladu. Ja sam interno saopštavao da bez obzira što smo prihvatili te podjele resora, da to neće biti baš tako i da to ne bi bila Vlada federalnog karaktera“, podvlači on.

Ispoštovani su ipak, kako Lekić navodi, razni kompromisi. Trudio se, kako navodi da da doprinos dogovoru i građani su to vidjeli i znaju podatke.

Đukanović je, kako kaže više puta povrijedio Ustav.

„Povrijedio je član 14 kada je krenuo u proces kreiranja svoje Crkve i kada je napao na Crkvu“, podvlači Lekić.

„Nije ringe-ringe-raja kad je ubijen Duško Jovanović“

Kako navodi, inicijativa za skaraćenje mandata Skupštini je ništavna.

„Shvatili smo mi njegov blef gdje govori kako se plašimo izbora. Skupština neće prihvatiti tu igru niti će to izglasati. Ne želimo da igramo njegovu igru. U ovom trenutku nikako ne smijemo podleći psihozi koja se promoviše. Ne mogu da preskoče činjenicu da Parlament odlučuje o skraćenju mandata. Treba biti odgovoran, a onda da ista ta većina procijeni pogoršavanje situacije i da raspusti Parlament“, kazao je lider DEMOS-a.

Đukanoviću je, navodi Lekić, sve ringe ringe raja kad se zemlja institucionalno trese, ali to mu i odgovara, da destabilizuje državu i tužilaštvo jer je on i sam predmet nekih istraga.

„Nije ringe ringe raja Afera Snimak. Nije bila raja vlaja paja kad je bilo 1 glas 4 zaposlena, što je abnormalna politička korupcija. Nije bila Raja Vlaja kad je ubijen Duško Jovanović. To je bilo vrlo ozbiljno“, precizira Lekić.

Kako navodi, krenuo bi u radikalne reforme po pitanju zapošljavanja partijskog kadra u državnim institucijama.

„Na to smo navikli u periodu DPS-a, ali smo i mi nastavili. Postoji scenario da krenemo ka konsolidovanju institucija i da krenemo u sastavljanje Vlade. To je pravac da konsolidujemo institucije“, kazao je Lekić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.