Krivokapić: Članstvo DPS-a se osipa, prijeteće poruke su znak da su gotovi, u nedelju slavimo ubjedljivu pobjedu!

5

Zdravko Krivokapić, ugledni profesor i nosilac opozicione liste “Za bolju budućnost” siguran je da će diktatorski režim Mila Đukanovića na izborima u nedelju biti poražen. Uprkos zastrašivanju građana, mogućim pokušajima da izbore pokradu ili pak da izazovu nerede širom države.

– Sva istraživanja u koja je naša koalicija imala uvid pokazivala su jasnu prednost opozicije. Osim toga, od prve ankete koju smo razmatrali pa do poslednje takva opoziciona prednost se svakodnevno uvećavala. Nemam ni zrnca sumnje da će se takav trend nastaviti i u poslednja dva predizborna dana i da će opozicija ostvariti ubedljivu pobjedu – kaže Krivokapić u finalnom intervju za Srpski telegraf pred izbore u nedelju.

Sigurni ste da je došao kraj tri decenije dugoj vladavini DPS? Vidite leđa Đukanoviću?

– Tri decenije vladavine jedne partije nije samo sramota za moju državu, već i za čitav evropski kontinent. Da su u okviru DPS bili prisutni sve sami stručnjaci i genijalci, a ne mahom korumpirani kadrovi, neko objektivan bi im poručio: “Dosta je bilo, 30 godina je zaista neumjesno dug period vladavine samo jedne stranke.” Njihov opstanak na vlasti nije samo politički neprihvatljiv već je i nevaspitan. Sam podatak o dugotrajnosti vladavine, ako mu pridodamo činjenicu o partijskoj kontroli institucija, koje bi po slovu zakona morale biti nezavisne, dovoljno nam govori o diktatorskoj prirodi dosadašnjeg crnogorskog režima i njegovog šefa Mila Đukanovića. Međutim, od početka godine na scenu je stupila nova društvena većina, koja je protivna režimu i koju niko objektivan ne osporava. Takva većina će se pokazati i na predstojećim izborima, a Crna Gora će prvi put u istoriji smijeniti vlast na izborima.

Plašite li se krađe izbora, ukazuje se na tu opasnost zbog “uvoza” birača, štancovanja privremenih ličnih karata strancima iz Albanije, Italije… Ima dvostruko, pa i trostruko upisanih, a plaća se, navodno, glas i do 500 evra?

– Metode režimskih krađa i nameštaljki na izborima su opštepoznate, u prethodnim godinama su pokazale efikasnost i postavljalo se pitanje svrsishodnosti učešća opozicije na takvim unapred nameštenim izbornim nadmetanjima. No, od početka godine, uz čudesni litijski proces koji je na ulice izveo najveći broj građana u istoriji naše zemlje, nešto značajno se promijenilo i na tom polju. U opozicionom ambijentu vlada opšte uvjerenje da režimske krađe i neregularnosti, kojih će nesumnjivo biti i na ovim izborima, ipak neće anulirati ogromnu antirežimsku većinu, koja se formirala na ulicama. Osim toga, subjekti koalicije “Za budućnost Crne Gore” preduzeli su opsežne mjere za sprečavanje režimskih neregularnosti, naročito na polju neustavnog glasanja lica koja žive u inostranstvu. Sigurni smo da će fantomskih glasača na narednim izborima biti u drastično manjem broju u odnosu na prethodna iskustva. I da ćemo ubjedljivo pobijediti, bez obzira na neregularnosti.

Đukanović je dobio podršku i od albanskog premijera Edija Rame, koji mu je na srpskom poručio: “Hvala ti, Milo, što postojiš”…

– Poruka podrške albanskog premijera slikovito predstavlja stratešku povezanost crnogorskog režima sa albanskim nacionalnim partijama. U tome ne bi bilo ničeg spornog da se takav savez ne gradi na jasno prepoznatim antisrpskim osnovama. Takva politika je nakaradna i protivna istorijskom biću Crne Gore. Nova vlast sopstvene politike neće graditi na osnovama neprijateljstva prema bilo kom narodu koji živi u Crnoj Gori, a naša zemlja biće zajednička kuća za sve njene građane.

Kako vidite upozorenja Đukanovićevih saradnika Veselina Veljovića, direktora uprave policije, i Milivoja Katnića, glavnog tužioca, da su mogući neredi i incidenti na sam dan izbora? Neki smatraju da to radi režim i da time pokušavaju da spreče pobedu opozicije?

– Upozorenja direktora policije Veljovića i specijalnog državnog tužioca Katnića, koji bi po Ustavu morali služiti državi i u interesu svih građana, vidim kao pokušaje izborne pomoći vladajućoj partiji koji prolazi kroz ogromnu krizu prouzrokovanu svakodnevnim napuštanjem članstva. Smatram da oba navedena Đukanovićeva saradnika šire dramatične i ničim utemeljene informacije da bi pripremili teren za moguća djelovanja nakon izbornog neuspjeha DPS ili kakve gigantske režimske krade. Bez obzira na takva javna istupanja navedene gospode slobodoumni građani treba da na dan, kao i posle izbora, sačuvaju dostojanstvo, smirenost i strpljenje, koji su ih krasili i tokom molitvenih hodova. Uz uvjerenje da izborna pobjeda mora biti očuvana.

Poruka građanima pred izbore u nedelju. I šta će to za njih biti bolje, drugačije od ponedeljka ako vi pobijedite?

– Glasačima opet poručujem da iskoriste biračko pravo, da izađu do 12 sati. Na taj način oni će preduprijediti mnoge pokušaje režimskih neregularnosti. Poručujem im da građansku dužnost obave nasmijani, u lijepom raspoloženju, ponosno i hrabro, ali i uz smirenost i strpljenje, kao i da ne nasijedaju na bilo kakve provokacije. Nakon opozicione pobjede očekuje nas dug proces demokratizacije zemlje, ali će od ponedeljka makar jedna stvar biti drugačija: slobodoumni građanin će započeti dan u državi koja je prvi put u svojoj istoriji smijenila vlast na izborima. Taj podatak će u njemu probuditi nadu uspostavljanja pravednijeg društva, baziranog na meritokratiji i jednakim pravima za sve.

5 Comments
 1. Q. komentariše

  30.8.automotomitropolit će da duva

  4
  41
  1. Prle komentariše

   Bolesna kretenčino!

   22
 2. Traktorist komentariše

  Automotomitropolite objasni kako autolitojaš moli boga bi bi bibi bi bi😂🙂

  1. vaso komentariše

   Traktorce ustasko kopile bez vjere nema naroda a ti nijesi coek no stoka.Tik tak.

   1. Traktorist komentariše

    😂😂

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.