Mladen Mikijelj

Zirojević zabrinut: Državni organi ne gone, već ubijaju Katnića, to ne interesuje ni a Novovića, niti bilo koga iz sudske ili izvršne vlasti

0

Poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Nikola Zirojević, reagovao je na, kako je kazao, “neljudski odnos prema bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću kojeg nadležni državni organi ne gone, već ubijaju”.

On je istakao da se ni do sada nije, niti mu je to namjera, stavljao u ulogu bilo čijeg advokata, pa ni Katnićevog, niti da je u bilo kojem trenutku cijenio osnovanost optužbi koje mu se stavljaju na teret.

To je, kako je rekao, isključiva nadležnost tužilaštva – da dokazuje krivicu i nadležnog suda – da donese presudu.

“Međutim, ono na šta kao čovjek ne mogu da prećutim jeste neljudski odnos prema Milivoju Katniću, čovjeku koji je mjesec dana prije hapšenja doživio plućnu emboliju, čiji je život u opasnosti, a kojem se, pred očima cjelokupne javnosti, krše osnovna ljudska prava”, saopštio je Zirojević.

On je rekao da je „Katniću nasilno” dodijeljen advokat sa liste političkog subjekta čije lidere je kao tužilac procesuirao, a koji, prema dostupnim informacijama, nema iskustvo u krivičnim postupcima i poznatiji je kao ronilac, nego kao advokat“.

“Nisu dovoljna tužiocu Šoškiću bila dva vještaka koja su procijenila da je Katnić sposoban da prati istragu i učestvuje u saslušavanju svjedoka, već je, kako bi se odugovlačila procedura, a Katniću kršila osnovna prava, angažovan i treći. Dakle, Katniću se ne dozvoljava da učestvuje u procesu, nego se očekuje da on svoju odbranu prepusti advokatu za kojeg sumnja da se udružio sa specijalnim tužiocem. Činjenica da je Katniću ozbiljno ugroženo zdravlje očigledno ne interesuje nikoga – ni GST-a Novovića, niti bilo koga iz sudske ili izvršne vlasti”, rekao je Zirojević.

On je kazao da je „nevjerovatno da se, u jednoj državi kandidatkinji za članstvo u EU, dozvoljava ovakvo brutalno kršenje ljudskih prava i žmuri na činjenicu da (politički) pritvorenik, u sedmoj deceniji života, može da umre u pritvorskoj jedinici“.

“Ovakvi uslovi i tretiranje čovjeka u pritvoru karakteristični su za neke afričke države, Sjevernu Koreju ili Rusiju u koju, istini za volju, dobar dio parlamentarne većine gleda kao u ideal državnog uređenja i funkcionisanja sistema, ali su neprihvatljivi za demokratski razvijena, pa i za društva u tranziciji. Svako ko se ogriješio o zakon neka odgovara, ali nakon što mu država omogući poštovanje osnovnih prava i pravično suđenje. Ovim tempom i na ovaj način, vrlo skoro bismo mogli doći do toga da je duže Aleksej Navaljni izdržao u Putinovom gulagu, nego što će Katnić u pritvoru nazovi demokratske države Crne Gore”, zaključio je Zirojević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.