DPS bez političke kondicije i nespreman za trku na duže staze: Neustavno odlagali lokalne izbore u februaru i pobjegli od vanrednih parlamentarnih izbora

2

piše: Vladimir Vukićević, kolumnista BORBE

Nakon političkih brodoloma koje je prošle i ove godine doživio na lokalnim izborima u Nikšiću, Herceg Novom, Cetinju, Mojkovcu, Beranama i u Ulcinju, šef SKY koalicije Milo Đukanović je u svom ustaljenom autokratskom običaju na proljeće pokušavao na sve načine da odloži redovne lokalne izbore u Glavnom gradu i ostalim opštinama. Namjera je bila više nego jasna: pokušaj da se na antidemokratski i neustavan način nastavi DPS vlast makar još godinu dana, što je čak i za jadne crnogorske političke prilike bilo nezabilježeno.

Odliv članstva i simpatizera je u DPS-u postala svakodnevnica, a naš portal je već pisao da je lažna stranka u Podgorici imala problem da okupi nekada najaktivnije aktiviste da uopšte učestvuju u predizbornoj kampanji. Dokaz za to je i sami sastav podgoričke izborne liste lažnog pokreta, njeno propalo predstavljanje, po prvi put bez imena DPS-a i Mila Đukanovića u nazivu. Strmoglavi pad je nezaustavljiv proces, a nekada svemoćna stranka je na istorijskom minimumu podrške, pa je pogubljeni Đukanović bio prinuđen na poslednji korak: odlaganje izvjesnih poraza, posebno šamara koji će mu zadati građani Glavnog grada.

DPS BJEŽANIJA OD IZBORA U FEBRUARU I ULOGA PRIREPKA ABAZOVIĆEVOJ VLADI

Sve te političke akcije su bile samo nastavak bježanije Mila Đukanovića od izbora, ponašanja koje je za njega i njegovu stranku bilo nezamislivo do prije par godina. Nekada svemoćna stranka i njen neprikosnoveni šef bila je svedena na političku poslugu lidera URE, čovjeka kojem je Đukanović dao mandat za sastavljanje tzv. manjinske vlade bez predatih 41 potpisa podrške, a što je danas Đukanoviću “razlog“ da neustavno ne da mandat Miodragu Lekiću za sastavljanje nove vlade. Odbijanje DPS-a da glasa za smjenu Abazovića u parlamentu, a onda i naredba Đukanovića svojim taster-poslanicima da izostanu sa glasanja o skraćenju mandata parlamentu u februaru ove godine bili su dokaz kompletnoj demokratskoj javnosti da je DPS u rasulu, te da nezaustavljivo grabi ka konačnom nestanku sa političke scene.

“Ovih dana imamo gotovo tragikomične pokušaje aktuelne parlamentarne većine da pobjegne od izbora“, kazao je prije nekoliko dana Milo Đukanović u Pljevljima, a istu tezu već danima ponavljaju svi njegovi partijski i medijski kerberi. Sva demokratska javnost je odavno svjesna činjenice da su DPS i Đukanović nespremni za trku na duže staze sa demokratskim snagama, da nemaju političku kondiciju za borbu sa onim političkim akterima koji predstavljaju alternativu SKY koaliciji. Đukanović je u februaru svjestan situacije i haosa koji vlada u stranci, izdao naređenje svojim poslanicima da na sjednici koja je zakazana sa inicijativom o skraćenju mandata aktuelnog saziva Parlamenta, ne daju kvorum za odlučivanje. Time su po prvi put od 1990. godine Đukanović i DPS otvoreno pobjegli od izbora, svjesni da na njima nemaju šta da traže, a da će trenutnih 30 poslaničkih mandata biti nedosanjani san.

FORMIRANJE NOVE VLADE I NASTAVAK DEMONTAŽE DPS SISTEMA DO 2024. GODINE

Građani su u nemogućim uslovima 30. avgusta 2020. godine dali crveni karton DPS-u i Đukanoviću, a na današnji dan je razlika u korist demokratskih snaga još veća, pa je krajnje vrijeme da se političkom razbojniku i ustavnom delinkventu Đukanoviću konačno stane na put. Lokalni izbori 23. oktobra i izborni krah DPS-a su neminovnost, a šamar koji će građani zadati onima koji su uništavali sve njihove šanse život dostojan čovjeka 21. vijeka jednostavno- neodložan.

Konsolidovana parlamentarna većina ima istorijski zadatak da odbrani Ustav, demokratski poredak i državu od bezumnog Đukanovića, čije je destruktivno ponašanje poslednjih nedjelja eskaliralo. Poput političkog strašila i bez koalicionog kapaciteta, trajno ekstremizovan i satjeran u ćošak, Đukanović je odlučio da nekadašnje pozive za “odlazak u šume“ ili onaj pokušaj puča na Cetinju 4/5 septembra prošle godine, nastavi drugim sredstvima, rušeći ono malo ustavnog i demokratskog poretka koje se izgradilo nakon 30. avgusta 2020. godine.

Formiranje nove vlade, nastavak još odlučnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, demontaža DPS sistema pljačke i korupcije, smirivanje političko-bezbjedonosne situacije i stabilizacija ekonomskih prilika u susret predstojećoj teškoj zimi, jesu prioritet svih demokratskih snaga u zemlji. Razloga za oročavanje Lekićeve vlade nema, ovaj skupštinski saziv ima pun mandat do 2024. godine i dovoljno vremena da obavi sve one istorijske poslove koji su ostali nedovršeni.

2 Comments
  1. Q komentariše

    DPS i dalje drži sve bitno i još je pojačan sa SNP-om koji nemilice grabi fotelje i svaki dan postavlja svoje ljude na direktorske pozicije!Zašto DF ovo dozvoljava SNP-u i na sve šuti?

  2. Q komentariše

    Da li je glupom narodu jasno da se stvara slika kako su zapadni nacisti potpomognuti Iznogudom odlučili da DrPS treba dobiti izbore u Podgorici i da ova kriminalna grupacija treba da nastavi da vlada i pravi haos u Crnoj gori ?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.