Dodik: Evropa je upala u teške probleme

0

Milorad Dodik, kandidat SNSD-a za predsednika Republike Srpske, govoreći o izborima u BiH kaže da su stare težnje zapada da upravlja Bosnom i Hercegovinom.

Dodik kaže da se strani ambasadori iz BiH trude da pošalju što gore izveštaje iz te države.

Povodom njegove izjave da je u ovim nestabilnim vremenima najbitnije imati stabilnu vlast Dodik kaže da je vlast u BiH svih ovih godina pokazala da je sposobna.

– Tokom globalne krize, poplava, pandemije, mi smo pokazali da smo sposobni da reagujemo na sve to sa merama koje su davale rezultate, odnosno koje su stabilizovale društvo. Ja mislim da tek dolazi do značaja ta vrsta odnosa u budućim vremenima koja dolaze – rekao je Dodik za Novo jutro TV Pink.

Dodik je istakao da se bori da se održi samobitna samostalnost Republike Srpske u okviru Dejtona, a da će ako to nije moguće reći narodu sledeće:

Evo, ili me pratite u ovome, idemo u nezavisnost, ili pristanite da budete potlačeni, šta vam ja tu mogu. U svakom slučaju mislim da tu moju politiku koju sam vodio do sad značajan deo naroda podržava i razume.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodik je naglasio da je to važno i da je važno da Republika Srpska ostane stabilna.

– Ja sam zahvalan i predsedniku Vučiću na podršci koju nam je dao – naveo je Dodik.

On je ocenio i da je Evropa nakon mnogih civilizacijskih napredaka u prošlosti upala u mnoge teške organizacione probleme.

Dodik je ranije izjavio da Republika Srpska jedina u regionu ima dovoljne rezerve struje, a sada na to kaže da ona ima za sada određene viškove električne energije koje proizvodi.

– Mi to planiramo da podelimo pre svega sa Srbijom i drugim partnerima. Mislim da je došlo vreme da se okupljamo oko tih energetskih pitanja i da pravimo neke energetske saveze kako bismo mogli na solidaran način da delimo – naveo je Dodik.

Kako kaže, snažni su poremećaji kada struja od nekih 50, 60 evra po megavatu ode na 800 evra.

SASTANAK SA PUTINOM

Govoreći o svom sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom Dodik kaže da je to bio veoma prisan sastanak, odgovoran, a da je trajao nekih 40 minuta.

Foto: TV Pink Printscreen

– U svakom slučaju bilo je dovoljno vremena da razgovaramo o svemu. Njegova poruka je da on ceni i podržava prijatelje, da ih ceni i da će im u svemu pomoći. Naravno, treba nastaviti dijalog te vrste. Rekao mi je da je veoma važno što održava redovne kontakte i sa predsednikom Vučićem i što Srbija ima ovakvu politiku. Rekao je da razume poziciju Republike Srpske – otkrio je Dodik.

KRIZA U SVETU

Dodik je govoreći o stanju u svetu i pritiscima na Srbiju rekao da se u današnje vreme pokazuje da je jako važno imati stabilnog vođu i lidera.

– Vučić je nesumnjivo jedan od najvažnijih lidera u Evropi, bez obzira što Srbija nije u EU. On pokazuje vođstvo koje se primećuje – ocenio je Dodik.

Osvrnuvši se na govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred UN Dodik kaže da sada zapad pritiscima pokušava da pokaže da on nije jak i da traži određene ustupke.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.