Đukanovićeva ringe ringe raja politika: Planira li predsjednik države da odugovlači pitanje mandatara do 90 dana kada Skupštini ističe rok za formiranje Vlade?

1

Nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio da da mandat lideru DEMOSa Miodragu Lekiću za sastav nove Vlade Crne Gore, postavila su se brojna pravna pitanja – šta dalje.

Poslanici u Skupštini Crne Gore su istog dana kada je Đukanović odbio da predloži mandatara skupili potpise podrške, međutim, mnogi pravnici govore da je u to u tom momentu bila zakašnjela reakcija. Ono što pravnici govore, a o čemu je BORBA ranijih dana pisala jeste činjenica da parlamentarna većina nije ta koja je zakasnila sa predlogom mandatara, već je to Ustavna obaveza predsjednika države, a ne parlamentarne većine, koji samo konstatuju mandatara kog predlaže Đukanović.

Đukanović, podsjećamo, nije predložio Lekića za mandatara već je predložio Skupštini da sama sebi skrati mandat kako bi Crna Gora išla ka prijevremenim parlamentarnim izborima. Međutim, parlamentarna većina nije to prihvatila a predsjednica Skupštine Danijela Đurović je vratila Đukanoviću ovaj predlog kao neuredan jer ne ispunjava uslove propisane Ustavom i Poslovnikom i da bi ga trebalo upodobiti skupštinskim procedurama. Svakako, predlog predsjednika države mnogi ocjenjuju kao neustavan jer je isti blagovremeno informisan da postoji većina koja bi podržala Miodraga Lekića za mandatara, a mnogi strahuju da je ovo došlo uz političku konotaciju i pokušaj odugovlačenja.

Đukanović naime može da vodi „ping pong“ politiku u daljem periodu sa starom parlamentarnom većinom dok ne istekne 90 dana koliko mandatar koji u ovom trenutku ne postoji ima rok za sastav Vlade. Ukoliko Vlade ne bude bilo po automatizmu prestaje mandat Skupštini Crne Gore, što ista samo i konstatuje i ide se na prijevremene parlamentarne izbore.

Poslanici stare parlamentarne većine su očigledno prozreli ove namjere i odlučili da pokrenu proces skraćenja mandata predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Ponovo se, i po ovom pitanju, spore mišljenja pravnika. U Ustavu Crne Gore stoji da mandat predsjedniku države može skratiti Ustavni sud nakon što se utvrdi da je isti povrijedio Ustav. Međutim, mišljenja po tome su oprečna i šalju se različite političke poruke.

Tako je danas premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao da će njegova partija svakako glasati za opoziv predsjednika Crne Gore što bi faktički trebala da bude i politička poruka međunarodnoj zajednici da postoji većina koja želi da se Milo Đukanović smijeni.

„Mi ćemo glasati o razrješenju predsjednika. To je isto što bi u SAD-u bio impičment (opoziv). Mislim da je dosta značajna poruka ako se to desi. Sama činjenica da je parlament to uradio, da je većina u parlamentu to uradila, legitimna većina, je čini mi se vrlo značajna“, kazao je Abazović.

1 Comment
  1. 4s komentariše

    Realno mozak je za sve njih jednostavno ih vrti malim prstom tako im je to kad su gledali od 30avg 2020 dje ce ko da se usidri svi ste isti od dfa do dpsa isti kalup a narod je gori od vas jer vam vjeruje a vi raznorazne dilove pravite

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.