Bajden: SAD nikada neće priznati aneksiju Moskve nad djelovima Ukrajine

0

Predsjednik SAD-a Džo Bajden podigao je svoj glas na kontraverzne referendume Rusije u Ukrajini, navodeći kako Vašington nikada neće priznati aneksiju Moskve nad dijelovima Ukrajine, javila je Anadolija.

Govoreći na programu u Bijeloj kući na kojem su učestvovali i lideri pacifičkih zemalja, Bajden je ovaj potez nazvao sramnim, navodeći kako želi jasno poručiti da SAD nikada neć priznati ruske zahtjeve na suverenu teritoriju Ukrajine.

”Ovaj takozvani referendum je sraman. Rezultati su proizvedeni u Moskvi, a istinska volja ukrajinskog naroda je vidljiva svakog dana dok žrtvuju svoje živote da spase svoje ljude, zadrže nezavisnost zemlje i odbrane slobodu“, kazao je Bajden.

Smatra kako je ruski rat na Ukrajinu, za kojeg vjeruje da je dio imperijalističkih ambicija ruskog predsjednika Vladimira Putina, jasno kršenje UN-ove Povelje.

Ukrajinske separatističke regije Donjeck i Lugansk, kao i dijelovi pod ruskom kontrolom Zaporožje i Herson održali su od 23. do 27. septembra referendume o pridruživanju Rusiji.

Moskva tvrdi da je 98 posto glasača izabralo da se pridruži Rusiji, dok Ukrajina i Zapad odbacuju rezultate. Potez je osudila i međunarodna zajednica.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.