Abazović za Guardian: Milo Đukanović je osoba koja povezuje organizovani kriminal i politiku Crne Gore, duboko je involviran u korupciju

3

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović dao je intervju za britanski list „The Guardian“ gdje je kazao da je smijenjen političkim uticajem organizovanog kriminala nakon što je krenuo u borbu sa švercerima cigareta i kokaina.

Abazović je, kako navodi Guardian, smijenjen 20. avgusta značajnim brojem glasova u Parlamentu. Ipak, on navodi da je pravi razlog njegove smjene činjenica da je raskinuo veze crnogorskih vlada koje su povlađivale kriminalnim grupama na način što je zaplijenio veliku količinu kokaina i ilegalnih cigareta.

Britanski list piše da za sad nije došlo do nove vladajuće većine tako da Abazović ostaje premijer u tehničkom mandatu. On je uzeo učešća u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija ove nedjelje, gdje je poslao upečatljivu poruku kada je na Skupštinu došao biciklom, čime je svima stavio do znanja značaj klimatske krize. Abazović se takođe ističe, kako navodi Guardian, kao mladi premijer sa svojih 36 godina, i član albanske manjine u Crnoj Gori.

Nejasno je koliko dugo će ostati na svojoj poziciji nakon njegovog povratka za Podgoricu, ali on je kazao da se prozapadna orijentacija Crne Gore neće promijeniti.

„Postoji malo političke konfuzije u Crnoj Gori, ali mislim da nema rješenja koje će nas ostaviti van izvršne vlasti“, kazao je Abazović Guardian-u.

Kako navodi, postoje dvije opcije, ili će se ići na nove parlamentarne izbore ili će doći do novog koalicionog sporazuma, ali kako god bilo njegova zelena liberalna partija URA sa svojim partnerima će zadržati kontrolne mehanizme u Vladi.

„Ono što smo obećali našim partnerima u Stejt Departmentu je da ćemo definitivno imati kontrolni paket Vlade Crne Gore i da ćemo sačuvati bezbjednosni sektor i vanjsku politiku“, kazao je Abazović.

Abazović je, podsjeća Guardian, bio premijer tek od aprila ali je i godinu dana prije toga bio na mjestu potpredsjednika Vlade za bezbjednosni sektor, nakon izbora 2020 godine koji su slomili trodecenijsku vlast Demokratske partije socijalista koju je vodio predsjednik Milo Đukanović.

U avgustu 2021, uz saradnju sa Europolom i zapadnim obavještajnim agencijama, Abazović je sproveo zapljenu od 1.4 tona kokaina skrivenih u pošiljci banana što je bila najveća zapljena kokaina na Balkanu. Nakon toga, u januaru ove godine, „palo“ je još pola tone kokaina.

„Sav ovaj kokain je išao za zapadnu Evropu i dolazio je iz Ekvadora“, kazao je.

U maju, nakon što je postao premijer, bezbjednosne službe Crne Gore su zaplijenile 148.000 pakovanja švercovanih cigareta što je on opisao kao najveća zapljena u evropskoj istoriji. Nakon što je izgubio povjerenje parlamentarne većine, Abazović je predao dokazni materijal koji se tiče posla šverca cigareta državnom tužiocu.

Kako Guardian prenosi, Vesna Medenica, koja je bila na čelu Vrhovnog suda Crne Gore 17 godina je uhapšena u aprolu i osumnjičena da je pokrivala svog sina u njegovom poslu oko šverca cigareta i kokaina. Ona je negirala bilo kakvo krivično djelo.

Sa druge strane, Abazović vjeruje da je predsjednik Đukanović osoba koja koja spaja organizovani kriminal i politiku Crne Gore.

„On je problem“, kazao je Abazović i dodao da je njegovo „lično mišljenje da je on duboko involviran u korupciju“.

Đukanović je, prenosi Guardian, negirao konstantne tvrdnje da je umiješan u korpciju tokom svoje duge političke karijere a nikad formalno nije bio procesuiran. On je bio predmet italijanske istrage o švercu cigareta koja je odbačena 2009.

Đukanović je takođe branio svoje off-shore „trust“ poslovanje na Britanskim djevičanskim ostrvima, odnosno firme koje je osnovao sa svojim sinom. Đukanović je tada govorio da ih je osnovao kada je radio u sferi privatnog biznisa a ne tokom svog javnog angažmana. On je rekao Radiju Slobodna Evropa ranije ovog mjeseca da crnogorski rekord organizovanog kriminala „ne bi trebalo potcjenjivati“.

Guardian piše da, iako takvi poslovi nisu ilegalni, takvi tajni računi se ponekad koriste da sakriju nedozovoljene fondove kako bi se izbjegla naplata poreza u sopstvenoj državi.

Navodno, Abazović je smijenjen jer je potpisao ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom čime je riješio dugogodišnju imovinsku problematiku, što je bio potez koji je vrlo nepopularan u Crnoj Gori jer Crkva ne prepoznaje u potpunosti crnogorsku nezavisnost od Srbije, piše Guardian. Kako britanski list dodaje, to je dalo prostora Abazovićevim političkim oponentima ali se on ne kaje.

„Ja za sebe smatram da pripadam novoj generaciji političara koji ne nosi prtljag 90-ih godina. Ja sa razveden od nacionalizma. Želim da promovišem pomirenje u mojoj zemlji, ali i u regionu kako bi mogli da idemo naprijed“, kazao je Abazović Guardianu i dodao da je optimističan za Crnu Goru.

(Izvor: The Guardian)

3 Comments
  1. Rade komentariše

    Medo reče to i za tebe. Ovako se i DPS ponašao, ufursatili su bili da će vazda morat sa njima da se formira vlada pa na kraju izvisiše. Lako može i ovima da se desi isto

  2. Ivi komentariše

    DAJTE BRE MIČITE OVO SMEĆE, SPREMNO JE DA PRODAJE DJECU, ORGANE, SVE ŽIVO ŠIPTARČINA BRE GADNA!

  3. Zdravko Stanišić komentariše

    Ekstrat ljudskog ništavila. Naravno ni njegovu nekretninu Joka ne izuzimam.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.