Da li CDT pravi koaliciju za uspostavljanje medijske cenzure u Crnoj Gori?

3

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštio je danas da je veliki broj crnogorskih medija i medijskih organizacija podržao Inicijativu o zaštiti profesionalnog novinarstva od negativnog uticaja lažnih vijesti, kao i uspostavljanje Fonda za suprotstavljanje dezinformacijama, čija je svrha očuvanje i unaprjeđenje novinarstva u javnom interesu. Da razloga za zabrinutost imaju svi slobodni i nezavisni mediji i pojedinci jasno je kada se ima u vidu činjenica dokazane nedobronamjernosti pomenute NVO, koja je decenijama unazad kod značajnog dijela javnosti prepoznata kao podružnica i podržavalac autokratskog i nedemokratskog DPS režima.

Zbog brojnih slučajeva selektivnog pristupa u lociranju spornih informacija, a posebno selektivnog pristupa u ocjeni i osudi propagande, ova inicijativa kod velikog broja građana na društvenim mrežama, ne nailazi na bilo kakav vid odobravanja. Štaviše, mnogi je vide kao pokušaj uspostavljanja neformalne koalicije koja bi vršila izvjesnu medijsku cenzuru nad nezavisnim medijima, odnosno medijima koji ne služe narativima i propagandi medija iz orbite bivšeg režima DPS.

Iz CDT podsjećaju da su u saradnji sa Društvom profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) i uz podršku Evropske unije, od početka godine sprovodili konsultacije na pripremi te inicijative koja, kako su kazali, počiva na ideji da borba protiv dezinformacija ne može biti uspješna ako je ne podržavaju i ne predvode mediji i novinari koji djeluju u javnom interesu. Crnogorski mediji su, kako navode iz CDT, prihvatili da učestvuju u postupku pripreme i definisanja pravila funkcionisanja budućeg Fonda koji će u formi predloga biti upućen nadležnom ministarstvu i Vladi.

Inicijativu o zaštiti profesionalnog novinarstva od negativnog uticaja lažnih vijesti podržali su nacionalni javni servis RTCG, televizije sa nacionalnom frekvencijom Vijesti i Nova M, kao i televizije Adria i A Plus. Uz već pomenutu medijsku kuću Vijesti, podršku su dobili i od dnevnih novina Pobjeda i Dan uključujući i portale, i od nedjeljnika Monitor. Inicijativu podržava i novinska agencija MINA, kao i portali CDM, Portal Analitika i Onogost.me.

3 Comments
  1. Sočinitelj komentariše

    A koji je k.rac CDT? Što su oni bitni i ko im daje kredibilitet?
    To sve treba rašćerati u interesu naroda.

  2. Q komentariše

    Pa gore navedeni čemu oni daju podršku,laži da istini sigurno ne.EU je bastion gebelsovskog informisanja i za gađenje je,istina ne stanuje u EU .Smrt Nato sloboda narodu !

  3. BATO komentariše

    Sve „Nezavisni ,mediji i portali“!!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.