Mladen Mikijelj

Martinović u Austriji: Podržavamo napore koje Crne Gore ulaže u oblasti klime i životne sredine

0

Austrija pohvaljuje napore Crne Gore koje sprovodi na usvajanju i implementaciji sistema evropskih pravila u oblasti klime i životne sredine i spremna je da podrži dalji napredak Crne Gore po ovim pitanjima, rekla je ministarka za klimatsku akciju, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Republike Austrije Leonore Gewessler na sastanku sa ministrom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimirom Martinovićem, u Beču.

Martinović je sa delegacijom prisustvovao TRATOLOW ministarskoj konferenciji o klimatskoj tranziciji zapadnog Balkana I Turske.

U razgovoru je naglasio važnost TRATOLOW projekta od strane DG Clima i zatražio podršku za provjeru stepena usklađenosti propisa.

“Ukazujemo na potrebu za finansijskom, stručnom i tehničkom podrškom u cilju postizanja punopravnog članstva, po zatvaranju Poglavlja 27, kroz izradu strateške mape puta za klimatske promjene, kojom će se identifikovati obaveze svih relevantnih institucija za navedeno poglavlje u smislu izvještavanja”, rekao je Martinović.

On je istakao da u ovom momentu, ključne izazove za Crnu Goru predstavljaju nedostatak administrativnih kapaciteta, kao i uspostavljanje okvira za implementaciju EU Emission Trading System (ETS) Direktive u cjelini.

Ministarka Gewessler je istakla da je zatvaranje Poglavlja 27- životna sredina i klima, u okviru pristupa EU od suštinske važnosti za za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, naglašavajući takođe neophodnost usvajanja u implementacije sveobuhvatne ekološke politike u zemlji koja nastoji da pristupi EU.

“Uvjerena sam da su dobre klimatske i ekološke politike od krucijalne važnosti za kvalitet života života kako današnje tako i budućih generacija, i u tom duhu, koristim priliku da pohvalim i podržim sve napore u tom smislu. Ohrabruje me što vidim da postoji volja Crne Gore da unaprijedi svoju legislativu u ovoj oblasti i radujem se budućoj saradnji”, rekla je Gewessler.

Martinović se sastao i sa generalnim direktorom za ekologiju i cirkularnu ekonomiju Kristianom Holzerom.

Tom prilikom ministar je rekao da su u cilju ispunjavanja obaveza Crne Gore iz Poglavlja 27 uloženi veliki napori, posebno u dijelu Okvirne direktive 2008/98 koja se odnosi na oblast upravljanja otpadom.

Holzer je poručio da je Austriji veoma stalo do integracije zemalja Zapadnog Balkana i da Crna Gora što prije treba da finalizuje preostala poglavlja. Potvrdio je dalju saradnju između dva resora i podršku prilikom osnivanja Elektronske baze podataka.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.