Vučić: Vidovdan je ideal i moralna vertikala, na koju su se pozivali i Vuk i Njegoš; Niko ne može da sruši naše narodno jedinstvo!

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, nakon čega će biti organizovan svečani prijem povodom Vidovdana i stupanja na dužnost predsjednika Republike u drugom mandatu.

Ceremonija je počela intoniranjem himne Republike Srbije Bože pravde, u izvođenju Nataše Tasić Knežević, solistkinje SNP.

Prisutni su bili iz Crne Gore lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su ranije dobili najveća srpska priznanja, kao i Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

Predsednik Vučić se prvi obratio okupljenima, i rekao je da je Vidovdan najvažniji znak i simbol na našem nebu, ispod kog se okupljamo.

– On je putokaz i zvijezda koju pratimo, bez njega uz istoriju kakva je bila naša odavno bismo se utopili u druge narode. Za nas je Vidovdan najprecizniji način za mjerenje vremena. Kako je rekao vladika Nikolaj: „To je naša narodna golgota, ali u isto vrijeme i naše narodno vaskrsenje, duhovno i moralno. Ono nam je dalo galeriju viteza vjere koji vrijede više od galerija mermernih kipova“ – rekao je predsednik.

On kaže da je Vidovdan ideal i moralna vertikala, na koju su se pozivali i Vuk i Njegoš.

Knjaz Nikola Petrović posjećuje kralja Milana Obrenovića baš na Vidovdan, i to je najljepši doček koji je iko ikada doživio. Nikola Tesla je uvijek posebno mjesto davao Kosovu i Vidovdanu. Takođe na Vidovdan je mladi rodoljub, Princip, kao i Obilić prije njega počinio tiranoubistvo – istakao je Vučić.

Predsjednik podseća da na Vidovdan Srbi ne pjevaju, već se sjećaju palih predaka.

– Zato smo danas najistaknutijim prijateljima dodijelili najviša odlikovanja. Među njima i predsjednika vlade Carevine Japana, istaknute sportiste i društvene delatnike. Danas smo u Beogradu, ali ćemo se sjutra vratiti svojim obavezama širom svijeta. I gdje god ovo ordenje bude putovalo ono će uvijek biti sa vama, i svjedočiće koliko volite ovu zemlju. Ova odličja su ona koja se dodeljuju za uspjehe koja čine zajedničku inspiraciju – dodao je on.

Vučić je rekao i da su poštovani laureati postali dio našeg nacionalnog neba, oni koje treba pratiti i koji pomjeraju granice.

– I sve to je ono što u Vidovdanu tražimo, on mora da bude simbol koji nas tjera da stvaramo nove simbole, mit iz kojeg pravimo nove mitove, život koji rađa novi život. Ono što u Vidovdanu treba da tražimo je naša budućnost. Ako je neko to shvatio to ste vi dragi laureati. Hvala vam u ime ove države i ovog naroda – kazao je predsjednik.

On je govorio i o predsjedničkom mandatu i istakao je da ne postoji veća čast dva puta u prvom krugu dobiti tako veliku podršku naroda.

– Ali ne postoji ni veća obaveza i odgovornost od te. I danas na Vidovdan kada razmišljam o tome, i pitam se da li nam je važnija hrabrost ili mudrost, i kada ste u svakoj riječi koju sam izgovorio vidjeli sva pitanja sa kojima se suočavamo. Je li nam danas potrebnija hrabrost da čuvamo naše, ili mudrost. Ili nam je do određene mjere potrebno i jedno i drugo, da sačuvamo nezavisnost i samostalnost u razmišljanju. Ja znam koliko danas nije popularno da se o tome govori, i mnogi govore samo o hrabrosti, a ja bih samo rekao da kada dijelimo plate i penzije, ljudi moraju da znaju da to imamo zahvaljujući mudrosti i pameti, i pogledu usmjerenom u budućnost – kazao je Vučić.

Predsjednik dodaje da on stalno govori o evropskom putu Srbije, iako je to nepopularno, da bi imali budućnost za našu djecu.

– Ali njima moramo da kažemo da imamo svoje mišljenje i samostalnost. Pa valjda je to Evropa, različitost i pravo na drugo mišljenje. I zato želim da poručim našem narodu u cijelom svijetu, da niko ne može da sruši naše narodno jedinstvo, imamo isti jezik i kulturu, imamo Vidovdan, praznik nad praznicima koji će uvijek da nas okuplja. I kada nas na Vidovdan napadne neko naš, ne odgovarajte, nego reagujte mirom i strpljenjem – rekao je on.

Vučić kaže da moramo danas da gledamo i druge narode koji žive sa nama, u našoj zemlji, i da imamo najbolji odnos prema našoj braći Mađarima, Rusinima, Romima…

– Jednako smo siromašni i bogati, jednako mislimo kako ćemo ovu zimu da preživimo. I zato danas hoću da im kažem da ćemo znati da prebrodimo sve teškoće, i da će Srbija biti uspješna zemlja koja će čuvati svoju samostalnost, i da ćemo čuvati Srbiju koja će biti na Evropskom putu, ali nikome neće dati da ugrozi njenu nezavisnost – zaključio je predsjednik.

On se zahvalio svim laureatima, i rekao da je pred njima velika odgovornost da nastave da podižu našu zemlju.

– Ono što se danas na Vidovdan vidi bolje nego ikada je da Srbija korača brže, i da Srbiju nije lako zaustaviti na ovom putu. A ako smijem da biram biraću put mudrosti umjesto velike kuraži, zato što želim da nas ima više i da brže napredujemo. A vjerujte mi i kada se javno odričem velike kuraži, neće je biti manje nego što su nas preci zadužili. Neka živi jedinstvo srpskog naroda, i naša prelijepa Srbija – zaključio je predsjednik.

Ordenom Republike Srbije na lenti odlikovan je bivši predsjednik Vlade Japana Šinzo Abe.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su:

Akademik i istoričar Vasilije Krestić

Kompozitor i profesor Svetislav Božić

Episkop budimski Lukijan Pantelić

Novinarka Ljiljana Smajlović

Biskup Jaroslav Javornik, biskup Slovačke evangeličke crkve augzburške veroispovesti

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovani su:

Pozorišni reditelj i profesor Egon Savin

Filmski i pozorišni reditelj Ljubiša Ristić

Glumac Miloš Biković

Srpski fudbalski trener Velibor Bora Milutinović

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Kari Pešić

Fudbalski trener i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi

 

Obraćanje Dragana Stojkovića Piksija

Dragan Stojković Piksi je rekao da je priznanje koje je danas dobio naslovljeno na njega, ali da smatra da su ga zaslužili svi oni od kojih je učio i gubio.

– Moja porodica, saigrači, treneri, igrači, svi su oni zaslužni za ovaj trenutak. Danas i ovde pred svima vama ja priznanje primar i u svoje i u njihovo ime. Svjestan sam da je svako društveno priznanje mnogo više obaveza nego nagrada – rekao je on.

Stojković kaže da prihvata ovaj orden kao podršku celoj reprezentaciji Srbije da nastavi dosadašnje uspjehe kako bi na svjetskom prvenstvu postigli najbolje rezultate.

– I ta podrška nije data samo meni, već ide i onima sa kojima radim. Dajem riječ u ime svih nas da vas nećemo iznevjeriti. Daćemo sve od sebe da Srbija bude ponosna na nas, mi koji predstavljamo sportsku čast jedne male, ali za nas najveće zemlje – rekao je selektor srpske reprezentacije.

Dragan Stojković Piksi je istakao da Srbija može da ima povoljan rezultat samo ako bude dovoljno jaka, mudra i složna.

– Vidovdan nas stalno podsjeća koliko je važno da budemo tu jedni za druge, a posebno onda kada je najteže. U ime svih nas, koji smo u ovoj teškoj godini dobili priznanja i podršku da nastavimo dalje, zahvaljujem se na ukazanoj časti, i nadam se da će Srbi i svi koji žive u Srbiji svaki novi Vidovdan dočekivati u slobodi i miru. Hvala Srbijo – rekao je Piksi.

Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovani su:

Radnički iz Sremske Mitrovice

Dečije pozorište Subotica

Javna biblioteka Doljevac

glumac Rejf Fajns

Zlatnu medalju za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima odlikovani su:

Proslavljena portugalska fado pevačica Mariza dos Reis Nunez

Italijanski operski pevač Andrea Bočeli

 

Zlatnu medalju za zasluge dobili su:

Generalni direktor kompanije Ringier AG Mark Valder

Direktorka producentske kompanije „Work in progress“ Anđelka Vlaisavljević

Predsednik Nacionalnog saveta za kulturu Zoran Vapa

Predsednik udruženja „Srpski vez“ iz Severne Makedonije Dalibor Kitanović

Prevodilac i pisac Slobodan Despot

Književnik i društveni radnik Radovan Vlahović

Predsednica kulturnog udruženja „Srpski venac“ iz Budimpešte Zorica Jurković Ember

Slikar Dragan Martinović

Slikar Bratislav Anđelković

Akademski slikar Predrag Đaković

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.