Zenović: Ustavno je nemoguće da Đukanović skrati mandat Skupštini!

0

Izbor sudija Ustavnog suda već dugo je prioritet, ali su političke elite neodgovornim odnosom urušile najviše institucije države, a posljedice toga platiće građani i ustavno-pravni poredak.

Teoretičar politike Predrag Zenović podsjeća da poslanici mogu pokrenuti postupak za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, ali konačnu odluku o tome može donijeti samo Ustavni sud. Međutim, Ustavni sud je, nakon što je i četvrti sudija otišao u penziju, ostao bez kvoruma za rad.

”Pitanje je koliko je realno, ali je suštinski neophodno da se izabere sudija/sudije Ustavnog suda”, kaže Zenović.

Zenović kaže da političke elite neodgovornim odnosom i stavljanjem partijskih interesa ispred opšte-društvenih urušavaju najviše institucije ustavno-političkog sistema Crne Gore.

”U prvom redu urušavanjem izbornog prava ustavnim inženjeringom, neizborom Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda, ali i neodgovornim odnosom prema Ustavom definisanom procesu izbora Vlade. Nepostojanje zakonskog okvira za predsjednika i Vladu rezultat je nemara koji je od donošenja Ustava 2007. godine odgovarao vladajućoj eliti”, ocijenio je Zenović.

Ističe da su i Skupština i predsjednik demokratski izabrani organi i ustavno je nemoguće da jedan organ svojevoljno skraćuje mandat onom drugom.

”Zato mi sve liči na političku neozbiljnost čije konsekvence će platiti ustavno-pravni poredak i građani Crne Gore”, upozorava Zenović.

Predlog za razrješenje predsjednika države je potpisao 41 poslanik DF-a, Demokratske Crne Gore, Ujedinjene i Prave Crne Gore, Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije (SNP), Pokreta za promjene (PzP) i CIVIS-a. U predlogu se navodi da je Đukanović prekršio Ustav jer na konsultacije o mandataru za sastav vlade nije pozvao sve partije.Đukanović na konsultacije nije pozvao predstavnike Radničke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore, ali i Demosa, odakle dolazi mandatar za sastav nove vlade.

Podsjetimo, Đukanović je, umjesto da mandat za sastav vlade na predlog 41 poslanika da Miodragu Lekiću (Demos), podnio zahtjev za skraćenje mandata Skupštini. Stara parlamentarna većina na to je odgovorila inicijativom za smjenu Đukanovića, koja je,od juče formalno u skupštinskoj proceduri.

Izvor: „Vijesti“

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.