Ukrajinski ministar zdravlja decidan: Nikada nećemo registrovati rusku vakcinu

2

Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) ni pod kojim uslovima neće biti registrovana u Ukrajini, izjavio je ukrajinski ministar zdravlja Maksim Stepanov.

– Više puta sam govorio da “Sputnjik Ve” ni pod kojim okolnostima neće biti registrovan na teritoriji zemlje – rekao je ministar tokom govora u ukrajinskoj Radi.

Vrhovna rada Ukrajine je krajem januara glasala je za zakon koji predviđa mogućnost da se vakcine registruju za upotrebu, pod uslovom da imaju podatke o uspešnim pretkliničkim ispitivanjima. Klinička ispitivanja obavljana su uz dozvolu odgovarajućih nadležnih organa SAD, Velike Britanije, Švajcarske, Japana, Austrije, Kadane, Kine, Izraela, Indije, Meksika, Brazila ili Evropske unije.

U istom dokumentu je navedeno da preparat ne bi trebalo da se proizvodi u Ruskoj Federaciji. S tim u vezi, ukrajinski premijer Denis Šmigalj je u februaru potpisao ukaz o zabrani registracije u zemlji vakcina protiv virusa korona koje su proizvedene u Rusiji.

Peskov: Druge države su na dobitku

S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je ranije da će druge države dobiti više doza ukoliko Kijev nije zainteresovan za kupovinu ruske vakcine.

– Što se tiče toga da predsjednik Vladimir Zelenski ne želi da kupuje vakcinu, kako se kaže, drugi će dobiti više-rekao je Peskov, komentarišući izjave ukrajinskog lidera da neće kupovati “Sputnjik Ve”.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut “Gamaleja” u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu. Vakcina “Sputnjik Ve” trenutno se primjenjuje u 42 zemlje.

(Novosti online)

2 Comments
  1. Ivi komentariše

    Umrite malji fašisti. Već umire te malji fašisti!

  2. Mapko komentariše

    Neka krepaju nacisti kada sami veruju u soptsvenu laz, kao sektasi oni zive u paralelan svet, ta ustaka bratija u Kijevu je spremna za ludnicu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.