Podgorička skupština čin vjekovne težnje srpskog naroda da živi slobodno i u zajedništvu; Jedan od najsvjetlijih datuma u istoriji Srba

0

U Srpskoj kući u Podgorici danas je  održana međunarodna naučna konferencija o Podgoričkoj skupštini na kojoj je jedan od glavnih zaključaka bio da je Podgorička skupština, kao krunski čin vjekovne težnje srpskog naroda da živi slobodno i u zajedništvu, svakako je jedan od najsvjetlijih datuma u sveukupnoj istoriji Srba, uprkos svim neutemeljenim osporavanjima ovog važnog događaja.

Podgorička skupština, kao krunski čin vjekovne težnje srpskog naroda da živi slobodno i u zajedništvu, svakako je jedan od najsvjetlijih datuma u sveukupnoj istoriji Srba i, uprkos svim neutemeljenim i kvaziistorijskim osporavanjima, i danas predstavlja nacionalni orjentir za buduća vremena. Ovo je, u najkraćem, generalni zaključak Međunarodne naučne konferencije koja je na temu Podgoričke skupštine danas održana u „Srpskoj kući“.

Dešavanja koja su prethodila Podgoričkoj skupštini, sama Skupština, njene odluke i reperkusije na kasniji razvoj prilika u novonastaloj državi, razmotrena su sa više aspekata. U vrlo detaljnim i argumentima podastrtim izlaganjima, ne samo da su potkrijepljene već poznate činjenice već su novim dokazima, zasnovanim na relevantnim domaćim i stranim izvorima, rasvijetljene politička, ekonomska i međunarodna klima u kojima je realizovana Skupština.

Argumentovano i veoma preciznim pravnim dokazima osporena je teza negatora Podgoričke skupštine da je ona održana suprotno do tada važećem ustavnom i pravnom poretku Crne Gore. Činjenica je, rečeno je, da je kapitulacijom Crne Gore, emigriranjem kralja i dijela Vlade, taj poredak de fakto prestao da postoji i da je čitav proces obavljen u duhu već tada međunarodno inaugurisanog prava naroda da samostalno opredjeljuju svoju državnu budućnost. Kada je riječ o atmosfereri u kojoj je izvršen izbor delegata, konstatovano je i dokumentovano da je ona bila demokratskija nego u svim prethodno održanim izborima u Crnoj Gori.

Pozdravljajući učesnike konferencije, predsjednik Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, kao potomak učesnika Podgoričke skupštine, osvrnuo se na aktuelne političke prilike u Crnoj Gori iz ugla nastojanja da se Podgorička skupština i njene odluke ospore i pripišu aneksionoj politici Srbije. „Mi kao srpski narod u Crnoj Gori ostajemo dosljedni volji svojih predaka i tražimo da se volja svih u Crnoj Gori jednako vrednuje i poštuje“, rekao je Mandić.

Skup je pismom pozdravio i akademik Zoran Lakić koji je iz zdravstvenih razloga bio spriječen da mu prisustvuje. Naglašavajući da je izraz „ujedinjenje“ naučno prikladniji od termina Podgorička skupština koja je samo završni čin čitavog procesa, Lakić je podsjetio da ona, stoga, nije samo crnogorski praznik već i najsvjetliji datum svesrpskog roda u više od stotinu proteklih godina.

U radu Međunarodne naučne konferencije o Podgoričkoj skupštini učestvovali su: prof. dr Aleksandar Rastović, direktor Istorijskog instituta u Beogradu, prof. dr Violeta Talović, sa Univerziteta Union u Beogradu, prof. dr Jelena Radović – Stojanović, sa Univerziteta u Beogradu, prof. dr Ivana Krstić – Mistridželović, Univerzitet u Beogradu, prof. dr Saša Stanojević i prof. dr Miloš Marsenić sa Filozofskog fakulteta Univeriteta u Prištini, sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Budimir Aleksić, Fakultet za kulturu i medije u Beogradu, dr Žarko Leković, Istorijski institut Univeriteta CG i Filip Vučetić, doktorand na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.