Njemci „u frci“: NATO ima pet do devet godina „fore“ da bi se naoružao i odbio potencijalni ruski udar

0

Rusiji je potrebno samo šest do najviše deset godina da pripremi svoje snage kako bi napala NATO, pokazuje nova studija koju su uradili Kristijan Moling i Torben Šuc iz Centra za bezbjednost i odbranu u Berlinu. Alijansa tako ima samo pet do devet godina „fore“ da bi se naoružala dovoljno da bi odbila potencijalni ruski udar.

Napad Moskve na teritoriju ovog vojnog bloka, više se, kažu, ne može isključiti, i „više nije pitanje moraju li NATO i Njemačka da budu spremni za napad, već: do kada“.

„Čak i posle gotovo dvije godine rata u Ukrajini, ruska vojna sposobnost je veća nego što trenutni utisak odaje“, navode autori analize „Sprječavanje sledećeg rata“, dodajući da su Njemačka i NATO u trci sa vremenom da svoje konvencionalne oružane snage unaprijede kako bi im potencijal odvraćanja bio jači od ruskog potencijala da napadne, na primjer NATO države Litvaniju, Letoniju i Estoniju.

Prema studiji, Kremlj uz tekuću proizvodnju oružja brzo može da obnovi svoje kopnene snage, i to na takav način da njihova borbena moć prevaziđe trenutni potencijal NATO-a za odvraćanje od konvencionalnog rata u Evropi.

Ukoliko Kremlj svoju vojsku osposobi posle samo šest godina, za NATO će biti gotovo nemoguće da sustigne Rusiju, ukazuje „Njuzvik“.

„Ruske kopnene snage pretrpjele su najveće gubitke u ljudstvu i opremi, i njihova rekonstrukcija će biti najteža. Ali, iako je vazduhoplovstvo takođe gubilo obučeno osoblje, njihovi gubici u materijalnom smislu su relativno mali. Obje ove službe su, takođe pokazale prilagodljivost. Ruska mornarica je pretrpjela gubitke u Crnomorskoj floti, ali njena Baltička, Pacifička i Sjeverna flota i dalje su spremne za upotrebu. I strateške raketne snage i sajber i svemirske snage su im najvjerovatnije ostale uglavnom netaknute“, analiziraju nemački autori ruske potencijale, dodajući da će vojnici koji su preživeli ukrajinsko ratište, biti dragoceni za rekonstruisane ruske snage. Budući komandanti ruskih bataljona i brigada biće iskusniji od nas. Naučili su kako da se bore kroz bol, krv i patnju“, rekao je ranije za „Njuzvik“ komandant Prve estonske brigade Andrus Merilo.

U međuvremenu, sankcije nisu uspjele da uruše rusku ekonomiju.

„Rusija koristi prihode od izvoza nafte i gasa kako bi transformisala svoju industriju oružja u ratnu industriju. Pojačala je proizvodnju u nekim segmentima i zadržala važne radnike u proizvodnji. Istovremeno, uspjela je da zaobiđe zapadne sankcije na komponente koje se smatraju ključnim za rat, poput, mikročipova ili kugličnih ležajeva i sirovina. Pored toga, Rusija uvozi oružje i municiju iz savezničkih država kao što su Iran i Sjeverna Koreja“, ističe studija koju je objavilo Nejmačko društvo za spoljnu politiku.

NATO, tvrde berlinski autori, mora da završi sopstveno repozicioniranje snaga najmanje godinu dana prije nego što Rusija, po završetku sukoba u Ukrajini, dostigne obnovljenu ratnu sposobnost. To bi, dodaju oni, Kremlju pružilo šansu da „na vrijeme prepozna da se ruski prozor mogućnosti za uspješan napad na NATO nije otvorio“.

Brzina je od suštinske važnosti, tvrdi se u izvještaju.

„Ako zemlje NATO-a svoje sisteme ili trupe rasporede neposredno prije nego što Rusija postigne rekonstrukciju, to neće uticati na Kremlj. Rusija bi onda potcenila borbenu gotovost NATO-a i mogla bi da dođe u iskušenje da započne rat“, upozoravaju analitičari.

Izvještaj sugeriše da je „protivotrov“ dugoročno planiranje.

„Ako se pretpostavi da NATO ima još deceniju dok ne bude u stanju da odvrati Rusiju, potrebni napori postaju lakše svarljivi u političkom smislu. Teret javnih budžeta je raspoređen na mandate nekoliko vlada. Izgradnja struktura snaga i nabavke mogu se nastaviti kako je planirano. Industrija može održati svoje proizvodne planove. Zemlje NATO-a bi takođe imale više vremena da izgrade svoju ukupnu odbranu“, ukazuje studija.

Oni NATO-u savjetuju da „dobije na vremenu“ zalaganjem za ukrajinsku pobjedu i „maksimalnu rusku vojnu degradaciju“ istovremeno integrišući Ukrajinu u odbrambene strukture i industrije Evropske unije i NATO-a.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.