Patrijarh Kiril o zabrani ulaska na Kosovo i Metohiju patrijarhu Porfiriju: Brutalni pritisci na našu braću od strane režima u Prištini

0

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril osudio je nedavnu zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju srpskom patrijarhu Porfiriju i grupi arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

– Ožalošćen sam i ogorčen uskraćivanjem prava na ulazak na teritoriju Kosova i Metohije Vašoj Svetosti i sedmorici arhijereja koji su bili u Vašoj pratnji na putu do manastira Pećka Patrijaršija, gdje je, po ustaljenoj tradiciji, božanstvenom liturgijom trebalo da bude otvoren Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve – naveo je Kiril u poruci upućenoj srpskom patrijarhu Porfiriju.

Patrijarh moskovski i cijele Rusije ističe da je taj korak „gest neprijateljstva prema Crkvi Svetog Save i demonstrativno poricanje njene velike duhovne i istorijske uloge povezane sa njenim vjekovnim prisustvom na Kosovu“.

– Posebnu zabrinutost u Ruskoj pravoslavnoj crkvi izazivaju i vesti o sve težim uslovima opstanka srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, brutalnim pritiscima na našu bespomoćnu braću od strane bezbjednosnih snaga režima u Prištini, kao i nove pretnje koje su se nadvile nad drevnim svetinjama srpskog pravoslavlja – navedeno je u poruci objavljenoj na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

Vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini 13. maja nisu dozvolile patrijarhu srpskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđe na KiM, kako bi u Pećkoj patrijaršiji prisustvovali svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasijedanja Sabora SPC.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.