Skandal: Vlada za člana Komisije za ocjenjivanje projekata imenovala osobu koju SDT sumnjiči za višemilionske malverzacije u Eko fondu!

0

Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj 29. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, odlučila da uhljebi Andreja Nedovića, kojeg SDT sumnjiči za zloupotrebu položaja i malverzacija u Eko fondu.

Naime, Vlada je usvojila rješenje po kojem je Nedović imenovan za člana Komisije za ocjenjivanje projekata.

Pored njega u sastav komisije izabrani su i Jelena Jovetić, predsjednica, Branko Nilević, zamjenik predsjednice, i članovi Kitka Moštrokol, Maja Delić, Mirjana Martinović,  i Spasoje Ostojić.

Posrijedi je skandalozna odluka Vlade, jer kako drugačije okarakterisati imenovanje lica kojeg STD sumnjiči za zloupotrebu položaja i malverzacije za člana Komisije za ocjenjivanje projekata.

Podsjetimo, Nedović je aprila prošle godine, zajedno sa DPS-ovim funkcionerom Jovanom Martinovićem, uhapšen zbog sumnje zbog sumnje da su kompaniji Uniprom Veselina Pejovića nepropisno pribavili korist od preko 20 miliona evra.

Martinović je na čelu Eko fonda bio do maja 2021. godine, a Nedović je bio na poziciji direktora Sektora za finansije, pripremu i realizaciju projekta u tom fondu.

Njih dvojica su u pritvoru proveli tri mjeseca, jer su odlukom suda pušteni da se brane sa slobode.

Nedović će se pored branjenja sa slobode, zahvaljujući skanadloznoj odluci Vlade, baviti ocjenjivanjem projekata, što je popriličan nonsens ako se uzme u obzir za šta ga SDT sumnjiči.

Uhljebili srbofobnog funkcionera DPS-ovog priveska – GI 21. maj

Pored toga što ga za imenovanje na pomenutu funkciju inkriminiše postupak koji se vodi protiv njega, Andreja Nedovića za ovu poziciju ne preporučuje poliitčki angažman.

Podsjetimo, on je bio jedan od koordinatora GI 21. maj za Podgoricu. Riječ je o političkoj organizaciji koja je politički privezak DPS-a. Uostalom sa DPS-om su nastupali na zajedničkoj listi na poslednjim lokalnim izborima u Podgorici.

U Nedovićevim javnim nastupima provejavala je srbofobija. Napadao je redom potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC-om, organizaciju Otvoreni Balkan i naravno predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Interesi Srbije su jasni, žele potpunu kontrolu nad Zapadnim Balkanom preko političke inicijative Open Balkan, odnosno za ožive projekat „Big Serbia“. Naravno, to se sve dešava za vrijeme koruptivne vlasti pod kontrolom Aleksandra Vučića, koji moramo priznati veoma pametno balansira između Zapada i Istoka. Premijer Abazović uvodi nestabilnost u zemlju, jer „mora“ da potpiše Ugovor sa SPC koji nije u skladu sa Ustavom i interesima Crne Gore. Umjesto da se 43. Vlada posveti EU integracijama i saniranju ekonomske krize uslijed COVID-a i agresije Rusije na Ukrajinu, vlastodršci svoju nesposobnost da upravljaju državom žele da prikriju Ugovorima i Inicijativama koje dijele naše društvo – govorio je godino dana pred hapšenje Nedović.

Prijetio Spajiću pravnom odgovornošću zbog programa „Evropa sad 1“

Nedović je kao član Koordinacionog odbora Građanske inicijative 21. maj  prije tačno dvije godine kazao je da su njihova upozorenja o neodrživosti programa Evropa sad obistinjena. Čak je, zbog ovog programa, prijetio Milojku Spajiću pokretanjem pravne odgovornosti. Ipak to nije spriječilo Spajića i njegove ministre da Nedovića imenuju na javnu funkciju.

„Podsjećamo da je GI “21.maj” u kontinuitetu upozoravao na neodrživost i avanturizam ekonomske politike bivše vlade. Očigledno je već sada da su Krivokapićevi ministri finansija i ekonomije bjesomučno i demagoški trošili javna sredstva dok su paralelno kreirali fiktivne cifre na prihodnoj strani budžeta. Sada je već izvjesno da će ovakva neodgovorna politika skupo koštati javne finansije u tekućoj budžetskoj godini. Vrijedi još jednom istaći da političku odgovornost za podršku kladioničarskoj ekonomskoj politici naročito snosi Abazović i njegovi poslanici, kao i svi predstavnici partija koji su zdušno podržali program sarkastičnog naziva. Osim opravdane potrebe da se poveća minimalna zarada, kako kažu, propali projekat bivše vlade gotovo da nije sadržao ni jednu razumnu i ekonomski održivu mjeru. Sada je već izvjesno da je nužna sanacija javnih finansija, hitno stvaranje privlačnog investicionog ambijenta ali i ispitivanje pravne odgovornosti ključnih aktera tzv. programa “Evropa sad”“, zaključuje Nedović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.