Nezadovoljstvo kod onih koji su najviši protivnici sporazuma sa SPC: Prijete rušenjem vlade zbog potpisivanja Temeljnog ugovora

0

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori mogu da računaju na tri božićna i dva vaskršnja neradna dana, što isto važi i za prvi dan krsne slave.

Država Crna Gora i SPC, međutim, usaglasile su da će zaposlenima biti omogućeno odsustvo sa posla radi učestvovanja u vjerskim obredima na Savindan, kao i praznike posvećene Svetom Vasiliju Ostroškom i Svetom Petru Cetinjskom.

Posle više različitih pogleda na definicije pravoslavnih vjerskih praznika u Crnoj Gori, ovakav režim neradnih dana predviđen je nacrtom Temeljnog ugovora, koji su usaglasile država Crna Gora i SPC. Ovaj dokument, posle višegodišnjih šumova na vezama, u svojoj završnoj formi nezvanično je objavljen u utorak. Prema najavama iz Podgorice, predstoji njegova završna verifikacija i slanje u redovnu proceduru.

Vlasti Crne Gore konačno su ugovorile tekst ovog sporazuma, kojim će konačno biti regulisano mjesto, status i odnosi sa državom najbrojnije verske zajednice u Crnoj Gori.

Uprkos različitim otporima, SPC je priznata pod svojim zvaničnim imenom, a ozvaničen je i njen istorijski kontinuitet od vremena Svetog Save, kao i pun pravni subjektivitet.

Crkvi je garantovana sloboda da obavlja svoju misiju, rapolaže imovinom i obavlja crkveno-pravnu vlast. Otvorene su i mogućnosti za nastavu veronauke u javnim školama, kao i pastirsku brigu o vernicima u vojsci, policiji, bolnicama, zatvorima…

– Država jamči Crkvi nepovredivost prava svojine i državine nad manastirima, hramovima, zgradama i drugim nepokretnostima i prostora u njenom vlasništvu, u skladu sa pravnim poretkom. Država se obavezuje da izvrši uknjižbu svih neupisanih nepokretnosti u vlasništvu eparhija SPC – navedeno je u nacrtu Temeljnog ugovora.

Ovaj član definitivno bi trebalo da stavi tačku na neslavni pokušaj režima Mila Đukanovića da preko starog Zakona o slobodi vjeroispovesti podržavi crkvenu imovinu, ali i spriječi buduće ovakve pokušaje.

Rešenja sadržana u radnoj verziji Temeljnog ugovora, koja su usaglasili SPC i predstavnici države, međutim, izazvali su snažan talas napada u okvirima dela opozicije naklonjene tzv. neocrnogorskim nacionalistima, ali i unutar aktuelne vlade.

Objavljeni ugovor u 20 tačaka povod je čak i za poziv za rušenje crnogorske vlade! Iz Socijaldemokratske partije, koja je deo izvršne vlasti, jasno poručuju da „ukoliko Vlada prihvati ovakvo služenje tuđim interesima, dolazi vrijeme da se mandat vrati građanima“.

Sličan stav imaju i u Đukanovićevom DPS, koji je nezaobilazan u podršci manjinskoj vladi.

Premijera Dritana Abazovića ovakve prijetnje zasad ne sjekiraju, a svojim partnerima iz vlasti i opozicije poručuje:

– Na čelu sam vlade evropske i sekularne države, što znači da će sve vjerske zajednice u Crnoj Gori imati potpuno identičan tretman – poručio je Abazović juče u Beogradu, posle razgovora sa premijerkom Anom Brnabić.

– Predstavnici SDP i DPS bili su upoznati sa tekstom Temeljnog ugovora i nisu imali nikakvih primedaba na normativni deo. Ove stranke imale su priliku da izraze svoje nezadovoljstvo, a ukoliko žele da preduzmu nešto dodatno u skladu sa njihovim ovlašćenjima, ja nemam ništa protiv.

Abazović je kazao da on nijednom pitanju ne daje veći značaj, nego što ono zaista zaslužuje i da se vodi državnim interesima.

– Ukoliko povodom kritika DPS i SDP budem morao da saopštavam detalje, ja ću ih saopštiti, ali ne u Beogradu. Ipak je to naša interna tema. Pojedinačni i partijski interesi me ne interesuju, već samo države. Zatvaranje pitanja Temeljnog ugovora u interesu je građana. Predloženi tekst potpuno je u skladu sa Ustavom i Zakonom – naveo je Abazović.

Advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske i član pravnog tima SPC kaže za „Novosti“ da nacrt Temeljnog ugovora predstavlja dobru polaznu osnovu za dalji rad na konačnom zaključenju i potpisivanju ugovora kao potpunog pravnog akta.

– Riječ je o početnom, radnom dokumentu koji može biti i dodatno unapređen. U tom pravcu naša delegacija je dala određene sugestije i predloge radnom timu Vlade Crne Gore.

Verujem da su naši stručni timovi na dobrom putu da državnu obavezu obezbeđenja prava SPC na jednakost sa drugima dovedu do kraja. Temeljni ugovor biće u skladu sa Ustavom Crne Gore, Ustavom SPC, kao i svim domaćim i međunarodnim dokumentima – objašnjava Kavarić.

Za Srbe u Crnoj Gori i većinu verujućih Crnogoraca dobar je svaki ugovor koji Crkva odobri.

– Ocjenu samog teksta ostavićemo Svetom sinodu i episkopima, a mi ćemo snažno podržati sporazum koji je prihvatljiv Crkvi. SPC daće najispravniju ocjenu konačnog teksta ugovora, čijim zaključivanjem se zaokružuje položaj naše Crkve u Crnoj Gori – poručio je predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.

„KRAĐA“ I „KAPITULACIJA“

„Kapitulacija države“, „proglašavanje SPC za državu u državi“, „krađa istorije i identiteta“, „poniženje“, „Dritanov miraz Vučiću“ i „služenje Crne Gore Crkvi Srbije“ samo su neke od ocjena i „argumenata“ kojima se ekstremna novocrnogorska elita obrušila na nacrt Temeljnog ugovora.

– Prepisivanje sakralnih spomenika crnogorskog naroda u vlasništvo SPC nije ništa drugo do krađa i otimačina – ocjenjuju u Matici crnogorskoj.

U istom tonu, bivši ministar odbrane Predrag Bošković poručuje da je Crna Gora izdržala i veće okupatore, a poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković poručuje:

– Abazoviću, vrati mandat!

NACRT USKORO PRED VLADOM

Potpisivanje Temeljnog ugovora očekuje se nakon što bude završena kompletna procedura – najavio je ministar pravde Crne Gore Marko Kovač:

– Tekst prvo mora ići na vladinu komisiju, pa na Vladu. Verovatno i u SPC mora proći određenu proceduru, a posle toga zajedničkim dogovorom biće određen termin potpisivanja. Od petoro članova radnog tima Vlade, četvoro je prihvatilo ovaj dokument.

 

(Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.