Ne piše nam se dobro: “Kamatna stopa po kojoj se vlada danas zadužila je SKANDALOZNIH 2,95%, odnosno za 0,4% više nego što se zadužila prethodna DPS vlada“

21

piše: Igor Damjanović

Nova vlada Crne Gore nas je rekordno zadužila. Emitovano je 750 miliona evra državnih obveznica, rok dospijeća 7 godina. Time je naš dug dostigao 4,5 milijardi evra, što će po svoj prilici preskočiti vrijednost BDP-a.

Ovoliko zaduženje je možda iznuđeno katastrofom koju nam DPS ostavlja za sobom, ali ne mogu da ne primijetim da je kamatna stopa po kojoj se država danas zadužila SKANDALOZNIH 2,95%, odnosno za čak 0,4% više nego što se zadužila prethodna DPS vlada prošle godine. Tada je emitovano 500 miliona evra, sa rokom otplate 10 godina. Rok na današnje zaduženje je kraći za 3 godine i bilo bi prirodno da je i kamatna stopa manja, a nikako za 0,4% veća.

To znači da ćemo za 7 godina ovo zaduženje platiti 21 milion evra (0,4% x 750 miliona x 7 godina) u odnosu na kamatnu stopu po kojoj se bivša vlada zadužila prošle godine.

Kamatna stopa po kojoj se i bivša DPS vlada zadužila bila je skandalozno visoka. U Hrvatskoj je kamata na državne obveznice emitovane prošle godine sa rokom dospijeća 10 godina iznosila 1,125%, a u Srbiji 1,5%. Dakle ispada da ćemo na ovu pozajmicu platiti ukupno duplo veću kamatu nego što plaća Srbija, odnosno blizu 80 miliona evra više za 7 godina.

Za našim obveznicama danas je vladala prava jagma. Kako Vijesti tvrde ukupna tražnja iznosila je čak 3 puta veće od ponude i iznosilo je čak 2,4 milijarde. To je još jedan pokazatelj da je kamatna stopa 2,95% skandalozna!!!

OVO ZAISTA NE SLUTI NA DOBRO!!!

21 Comments
 1. Mile komentariše

  Ljudi, ovi se zadužuju da isplate plate DPSovskim uhljebima u državnoj upravi. Zadužuju nas sve da DPSovci dobiju plate. Treba miting ispred Vlade odmah s porukom: govnavom motkom ćemo vas istjerati ako nas preverite!

  1. Markes komentariše

   Goli otok. Put na njihov trosak.

 2. Ksilofon komentariše

  Laže Damjanović. Kakva stopa od 1,5% za Srbiju.

  Evo ga link na srpsko zaduživanje u maju (a bolja im je ekonomija od naše pa mogu manje kamate da dobiju):

  https://www.slobodnaevropa.org/a/%C4%8Dlan-fiskalnog-saveta-zadu%C5%BEivanje-srbije-po-vi%C5%A1im-kamatnim-stopama-neizbe%C5%BEno/30618437.html

  Kamata im je bia 3,125%. Znatno viša od ove naše!

  1. nadasamse komentariše

   Ksilpfonu ne dipr.OVO ZADUZIVANJE JE MILOVA ekonomska doktrina.Uzmes 750 miliona,vratis 750 miliona ,saldo je nula.Kakvav je EXPERT ovj Spaic.Ovo je klasicna kockarska ekonomija.Ko ce odgovarati za lose kredite uzete do danas?Ko ce odgovarati za hiljade uhljeba,parazita koje ovaj narod hrani…itd…itd..,.

  2. tako stoje stvari komentariše

   Ksilofon, kao i obično lažeš i govoriš poluistine. Srbija se zadužila po stopi 2.125 % u evrima.Evo link 🙂

   http://rs.n1info.com/Biznis/a676225/Pitic-Srbija-se-povoljnije-zaduzila-zbog-nizih-kamata-i-konsolidacije.html

 3. Krle komentariše

  Niko nece da nam da povoljne kamate…ispali smo iz te zone odavno.

 4. Markes komentariše

  Kako mi se cini, ovo prodje glatko obzirom da je pocetnik. Mozda bi kamata bila manja da je trazena pozajmica od domacih tajkuna.

  1. Markes komentariše

   Vozile se tri frtaljke, kume Iljo dje smo sajke

 5. Traktorist komentariše

  Ovo je vlada moga frenda kontra revolucija, vala nas usreći u 4lpm, kontraša pod hitno brisati iz biračkog spiska, unesreći mene i sebe i obadva nas!

  1. Manja komentariše

   Pa ovo je kredit koji treba tebi i ostalim govnima da obezbijedi po evro svako jutro za dojc, da ne morate da trosite struju za grijanje u stanu dok jadite po portalima. Ne brini, sve cemo mi to vratiti. A u medjuvremenu da nova vlast napravi jos jednu deponiju da vas sve odlozimo tamo na kumbul i dezintegrisemo. Dje ste bili domobrani dok su ovi vasi jadovi dizali ove 4 milijarde?!

   1. Traktorist komentariše

    Mrš u 3pm, jado.
    Izvinjavam se publici jer prvi put opsova.
    Morao sam šutnuti govedo manja jboga ko ga rodi manita.

    1. Manja komentariše

     Traktoristo slino smrdljiva! Isplivaces i ti iz govana jednom😉 a onda si moj ili niciji. Odvalicu ti guzu perjaniche!

 6. Komšija komentariše

  Država ne može ili ne treba da stane. Kredit se morao uteti a kam.stopa zavisi od toga koliki je rizik za vraćanje uzetih para. U CG je, očito, rizik veliki.

 7. Satara varos komentariše

  Nema Damjanovicu, ove i one Vlade. Oni koji daju lovu diktiraju i pravila. Tako da tu nema skandala. To su uslovi, pa ako ti odgovaraju uzmi ili ostavi.

 8. Kontra revolucija komentariše

  Ova gorka prica o zaduzivanju dobija još gorciji osecaj kad bi se videlo ko je sve pograbio te izdate drzavne obaveznice !.
  To je vecinom Milo, prva i druga familija i
  crnogorski tajkuni otkupili onim parama sto su vam decenijama pokrali !.
  Znaci : Banka vam daje kredit sa visokim kamatnim stopama na one novce koje ionako vama pripadaju !.
  Nikad lakse oprati sumnjiv novac i još na tome zaraditi !.
  Nek je vjecna krava muzara !.

  1. Ksilofon komentariše

   Ne 5reba konzumirati Medove teorije zavjere na rano jutro.

   Drž se flaše, zdravije ti je.

 9. Dejon komentariše

  Ma da bre!Predhodna vlada je bila vrh i treba je vratiti sto prije.

 10. Bole komentariše

  Mozda stvarno nije bilo drugog izlaza. Ali.. Zar nije normalno da se o tolikom zaduzenju izjasni skupstina. Da ministar i vlada izadju sa problemom i da ga prezentuju javnosti i da se nadje najbolje resenje. Ovako ispada da je to odluka prakticno jednog ministra pripravnika. A novac je ogroman. Niko ne zna ni za kakve namjene je novac namijenjen. A vec znamo da je to novac kojim ce se placati koruptivni ugovori, plate za uhljebe, sluzbena vozila kojih je na hiljade i niz nekih stvari za koje se ocekivalo da ce biti stopirani vec prvog dana rada vlade

 11. […] pisanju portala Borba, u tekstu pod nazivom “Kamatna stopa po kojoj se vlada danas zadužila je SKANDALOZNIH 2,95%, odnosno za 0,4% više nego š…“, kamatna stopa od 2,95% po kojoj se država juče zadužila je SKANDALOZA, s obzirom da je za […]

 12. Niksic komentariše

  E SILU JE VECA LAKO CE MO MI ZA TO 0.4 NO DA POCNEMO NESTO RADIT VRIJEME NAM JE …

 13. bajo. komentariše

  ovo ne valja…Ono je valjalo.Pa majku mu,dje su pare?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.