Mladen Mikijelj

Vučić sa kineskim predsjednikom: Kina je uvijek podržavala Srbiju po pitanju Kosova i Metohije i poštuje naš teritorijalni integritet!

0

U Palati Srbija upriličena je ceremonija potpisivanja Zajedničke izjave i razmjena potpisanih bilateralnih dokumenata. Nakon toga se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio javnosti.

„Danas mi je pripala ogromna čast da budem domaćin predsjedniku Siju. Danas jesam srećan zbog njegove posjete, to ne krijem. Da predsjednik Kine dva puta dođe u posjetu jednoj maloj zemlji za 8 godina, ne možete da ne budete zadovoljni i srećni. Imali smo danas razgovore, u užem formatu svi moji saradnici rekli su da nisu prisustvovali takvom razgovoru. Mnogo toga smo mogli da naučimo od kineskog predsjednika. Predsjednik Si kaže da sreća ne pada iz vedra neba i da se snovi ne ostvaruju sami od sebe“, kaže Vučić.

Vučić je naglasio poštovanje principa jedne Kine u skladu sa međunarodnim pravom te dodao da je iznio sve što se događa u vezi sa Kosovom i Metohijom, te pritiscima na Srbiju kao i da će naš otpor biti neuporedivo snažniji nego što iko misli.

„Zahvalan sam predsjedniku Siju po pitanju KiM i teritorijalnog integriteta Srbije. Imamo sreću da smo u Kini uvijek imali prijatelja. Rekao sam Siju da će se Srbija snažno odupirati pritisacima“, rekao je Vučić.

FOTO: Reuters

 

„Velika mi je čast i srećan sam a ne možete da ne budete srećni, predsjednik Si dvaput je posjetio malu Srbiju za 8 godina. Potpisali smo danas zajedničku izjavu jako važnu za dalji razvoj naših odnosa i naše viđenje svijeta… Prelazimo na zajednicu koja govori o zajedničkoj budućnosti naših dviju zemalja“, kazao je Vučić dodajući da je to najviši oblik saradnje.

Vučić je naglasio poštovanje principa jedne Kine u skladu sa međunarodnim pravom te dodao da je iznio sve što se događa u vezi sa Kosovom i Metohijom, te pritiscima na Srbiju kao i da će naš otpor biti neuporedivo snažniji nego što iko misli.

Kina naš najveći investitor

„Da predsjednik Kine dvaput dođe u jednu malu zemlju kao što je naša za osam godina ne možete da ne budete srećni. Imali smo razgovore u kojima smo mnogo toga naučili“, rekao je Vučić pa dodao da je i u 2021, 2022. i 2023. Kina naš najveći investitor, drugi partner u trgovini robe, dok je srpski izvoz u Kinu porastao 140 puta u poslednjih 10 godina.

– Naša trgovinska razmjena u poslednjih 10 godina uvećana je čak osam puta, investicije su uvećane 30 puta iz Kine. Mi smo danas potpisali zajedničku izjavu koja je važan strateški pravac za razvoj naših odnosa, ali i za naše viđenje sveta. Srbija i Kina prelaze sa strateških odnosa na zajednicu koja govori o zajedničkoj budućnosti naših dviju zemalja. To je najviši oblik saradnje dveju zemalja i ponosan sam što sam mogao da potpišem takvu izjavu sa Sijem, istakao je Vučić.

Sporazum o slobodnoj trgovini

„Ugovor o slobodnoj trgovini s Kinom je nešto što garantuje budućnost naše zemlje i plasman 95 odsto naših proizvoda na tržište Kine bez ijedne tarife koje su inače ogromne, i oko 62 odsto“, kazao je Vučić dodajući da je danas potpisan ugovor o plasmanu suve šljive, te šta će to da znači za naše ljude koji je proizvode a imamo odličnu šljivu – garantovan plasman, pa vina i naše rakije za koju će se tarife smanjivati svake godine za 20 odsto.

FOTO: Reuters

 

– Kina će pomoći Srbiji da na najbolji način organizuje EXPO 2027 – rekao je Vučić podsjetivši da Kina ima veliko iskustvo sa organizovanjem te svjetske izložbe, a ne samo specijalizovane.

Besplatno studiranje za 300 naših studenata u Kini

Vučić je kazao da je Si ponudio da se 300 naših mladih ljudi studenata besplatno školuje u Kini i nauči jezik, da budu most između naših zemalja, kao i da 50 naših naučnika ode na razmjenu u Kinu.

„Danas ću na ručku lično da služim predsjednika Sija da pokažem naša vina!“

– Znate li šta to znači za naše ljude, za naše poljoprivrednike… Danas ću na ručku lično da služim predsednika Sija da pokažem naša vina! Spas za naše poljoprivrednike – kazao je Vučić koji je pojasnio da će mu on govoriti o vinima a nekadašnji predsjednik Tomislav Nikolić o rakiji.

– Beskrajno, beskrajno vam hvala i uvijek ste dobrodošli u svoju drugu kuću – rekao je Vučić dodavši da je Si danas mogao da vidi šta narod u Srbiji misli i koliko ga poštuje.

Predsjednici Srbije i Kine – Aleksandar Vučić i Si Đinping prije toga su prisustvovali svečanoj ceremoniji potpisivanja sporazuma posle koje se očekuje obraćanje javnosti na zajedničkoj konferenciji iz Palate Srbija.

Naime, predsjednik Narodne Republike Kine Si Ðinping i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potpisali su Zajedničku izjavu Republike Srbije i Narodne Republike Kine o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

(Kurir/Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.