Mitropolit Joanikije: Stara srpska država Zeta je korijen Crne Gore, istorija tako svjedoči i mi se njome ponosimo

1

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je danas, na praznik Svetog Jovana Zlatousta Svetu službu Božiju u crkvi Svete Petke u Golubovcima.

U liturgijskoj besjedi Mitropolit Joanikije je rekao da je najznačajnije ljudsko sabiranje u crkvi.

“Da se zajednički Bogu pomolimo, da se duhovno zbližimo, da Duh Sveti Božji prožme naša srca i naše misli, da nas On objedini. A kada smo jedno u Gospodu, u Duhu Svetome, u Hristu Isusu Gospodu našem, onda smo jaki, onda smo oplemenjeni, onda nas to zajedništvo zaista uzdiže do naručja Božjeg. Jer, Bog blagosilja naše zajedništvo i našu međusobnu ljubav”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika je rekao da je Gospod Isus Hristos vječni arhijerej i prvosveštenik.

“A mi smo utoliko arhijereji i sveštenici, svako po svome činu, koliko idemo Njegovim putem, koliko izvršavamo njegove zapovijesti, koliko smo u zajednici sa Njime. Jer, sveštenik nema ništa drugo što ga razlikuje od ostalih ljudi, osim blagoslova Božijega da služi Svetu službu Božiju. I zbog toga je poštovan sveštenik, zato što prinosi Bogu svete darove. I zato se njegove ruke osvećuju”, objasnio je on.

Dodao je da se i svi drugi koji učestvuju u Svetoj službi osvećuju na isti način.

“Jer, Sveto pričešćekao svetinja nad svetinjama daje se podjednako i episkopu i sveđteniku i đakonu i vjerniku, i starome i mladome, i muškome i ženskome. Svi smo udostojeni Svetih tajni Hristovih da se sjedinimo sa Bogom živim i istinitim”, naglasio je Mitropolit Joanikije.

Govoreći o prazniku Svetog Jovana Zlatoustog kazao je da Gospod uvijek iz svoga naroda podiže i pronalazi one koji će kao i sveti apostoli Njegovu riječ propovijedati i njegovo djelo širiti i nastavljati.

“A Sveti Jovan Zlatousti, koji se ispunio silom Božije riječi, Božije mudrosti, on je u svome vremenu, krajem 4. i početkom 5. vijeka propovijedao Jevanđelje isto kao i jedan od apostola, isto kao Petar ili Pavle, ili Jovan Bogoslov. I tumačio je riječ Božju. Za ono što nam nije jasno kad čitamo Sveto Pismo najbolje je da potražimo djela Svetoga Jovana Zlatoustoga da nam on to razjasni”, kazao je on.

Mitropolit Joanikije je kazao da je Zlatoust bio svjedok Hristov, podoban apostolu Pavlu.

“I njegova riječ je bila blaga i očinska, ali je znao i izobličavati ljudske mane i ljudske grijehe, pa se zamjerio tadašnjim vlastima. Iako su bile hrišćanske vlasti. Ali vlast se vrlo često otuđi od naroda i počne da griješi, da zavodi narod, što bi naš pjesnik rekao – za Goleš planinu. I on je znao, ne samo da govori ljudima da se čuvaju od grijeha, nego je znao i da izobličava grijehe, a ponajviše onih koji su na vlasti, jer su oni najviše odgovorni”, istakao je VladikaJoanikije.

Dodao je da je Zlatoustova riječ bila oštra, ali apostolska, puna istine i boljela je tadašnje vlastodršce.

“Zato je bio progonjen. Umro je u izgnanstvu. Mnogo je postradao, mnogo je bio klevetan. Ali, ko će protiv onoga koji služi Gospodu, koji je sa Gospodom i koji govori riječ Božju? Jer se riječ Božja ne da svezati. I Sveti Jovan Zlatoust se brzo vratio svome gradu, ali poslije svoga upokojenja. I opet je donio blagoslov Konstantinopolju i oproštaj svima, i onima koji su ga gonili i rekao: Mir svima”, naglasio je Vladika.

Vladika je vjerne u Zeti podsjetio da smo kao hrišćani prizvani na jedinstvo i slogu.

“Da odbacimo i prevaziđemo sve naše nesporazume, da ono što nas dijeli prezremo jer je mnogo važnije i mnogo uzvišenije i dragocjenije da imamo zajednicu jednih sa drugima nego da se dijelimo oko sitnica. A najčešće se ljudi dijele oko sitnica, oko prolaznih stvari, oko malih zamjerki, a onda priskoči đavo pa to uveliča… Ali, ako imamo ljubavi prema bližnjima svojim sve ćemo lako prevazići”, rekao je on.

Dodao je da je došlo vrijeme i da Zeta, koja je postala i opština, treba da ima i veći saborni hram.

“Da se ona prepozna po jednom hramu koji neće biti u groblju, koji će biti saborni hram gdje ćete moći dolaziti na Svete službe Božije, svi da se zajedno okupite, a posebno, i to treba imati u vidu, kad su krštenja, kad su vjenčanja, kad su ti radosni događaji, da se ipak malo pomjerimo iz groblja”, poručio je vjernima iz Zete Vladika Joanikije.

Kazao da se nada da će Zeta uskoro zablistati sjajem koji joj priliči.

“Jer je Zeta korijen Crne Gore, stara srpska država. Ona je korijen današnje Crne Gore, kako god to neko mislio, kako god tumačio. Ali, istorija tako svjedoči i mi nemamo namjeru ništa da mijenjamo iz naše istorije. Mi se njome ponosimo. Ona je za nas sveta, ona je sveto predanje i koristimo to uvijek da posvjedočimo”, zaključio je Mitropolit Joanikije.

1 Comment
  1. Dragoljub Kneževic komentariše

    Država Zeta i prvi episkop zetski Ilarion oko 1220 godine iz sela Šiševići Riječka nahija, dakle zna se od kada crkva postoji na ovim prostorima. Starija je crkva no sama država

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.