Lukašenko: Sumanuti evropski političari podstiču treći svjetski rat

1

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da hibridni rat koji Evropa usmjerava protiv Minska, Rusije i Kine može dovesti do trećeg svetskog rata.

– Evropljani, koji usmeravaju hibridni rat protiv nas, Rusije pa čak i Kine, ne samo da stvaraju žarište snažne napetosti, nego i podstiču na treći svetski rat – rekao je bjeloruski lider u intervjuu za televiziju „Skaj njuz Arabija“.

On je istakao da pod Evropljanima podrazumeva isključivo „sumanute političare“ evropskih zemalja, a ne njihove narode. Prema mišljenju Lukašenka, razlog takvog ponašanja Evrope je to što države nisu samostalne u svojoj politici i nalaze se u kolonijalnoj zavisnosti od Sjedinjenih Američkih Država.

– Odnosi SAD i zemalja zapadne Evrope su odnosi metropole i kolonije – ocijenio je Lukašenko, navodeći kao primjer nedavni incident sa špijuniranje evropskih lidera od 2012. do 2014. godine od strane Agencije za nacionalnu bezbjednost SAD, uz učešće Danske.

Tokom intervjua Lukašenko je rekao da je kolektivni Zapad doživeo neuspjeh kada je riječ o sprovođenju „obojene revolucije“ u Bjelorusiji.

Na kraju je poručio da Rusija ostaje glavni partner Minska.

Kako je ranije saopštio njemački list „Zidojče cajtung“, američka Agencija za nacionalnu bezbednost je uz pomoć Danske u periodu 2012. do 2014. godine motrila na brojne evropske političare, a posebno na njemačku kancelarku Angelu Merkel, ministra spoljnih poslova (aktuelnog predsjednika Njemačke) Franka-Valtera Štajnmajera i kandidata za kancelara nemačke iz Socijal-demokratke stranke Njemačke Pera Štajnbrjuka.

U svijetlu informacija koje su se pojavile u medijima o špijuniranju Merkelove i drugih političara ministarka odbrane Danske Trine Trine Bramsen je izjavila da su postupci protiv saveznika Danske neprihvatljivi.

(Sputnjik)

1 Comment
  1. NIKO99 komentariše

    Zar 30 godina nije bilo dovoljno? Kakva je to sebičnost? Zar niko drugi ne zaslužuje da bude Predsjednik Države? Kakva je to bolest samoživosti? Zar predati vlast u ruke svome nasledniku nije normalan slijed događaja? Zar nije ljudski dozvoliti nekome drugome šansu da pokaže sopstvenu sposobnost u upravljanju državom? Zar građani države moraju da trpe nasilje, beznadje, a kako bi uzurpator i sebičnjak doživotno stojao na poziciji moći? Zar 30 godina nije bilo dovoljno?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.